Parlament chce zamedziť agresívne daňové plánovanie a daňové úniky

Poslanci budú v utorok diskutovať a v stredu hlasovať o odporúčaniach EP v boji proti agresívnemu plánovaniu daní z príjmov právnických osôb a daňovým únikom. Do textu nelegislatívneho uznesenia by sa mala dostať požiadavka na poskytovanie finančných údajov nadnárodných spoločností podľa krajín ich pôsobenia, sprehľadnenie daňových dohôd medzi spoločnosťami a členskými štátmi, zavedenie spoločného konsolidovaného základu dane z príjmov právnických osôb a zvýšenie ochrany informátorov.

Návrh uznesenia, ktorého autormi sú Elisa Ferreira (S&D, PT) a Michael Theurer (ALDE, DE), vychádza z princípu, podľa ktorého by nadnárodné spoločnosti mali byť zdaňované tam, kde dochádza k vytvoreniu hodnoty.

Súperenie členských štátov v oblasti zdaňovania podnikov, ktoré vedie k agresívnemu daňovému plánovaniu a daňovým únikom, je podľa spravodajcov škodlivé, ak preň neexistuje spoločný právny rámec. Okrem straty príjmov štátneho rozpočtu je podľa autorov uznesenia nespravodlivé, že veľké spoločnosti neplatia takmer žiadne dane, zatiaľ čo malé a stredné podniky, ako aj občania EÚ, platia dane v plnej výške.

Viac..  Ifo: EÚ musí viac zohľadňovať hospodárske súvislosti svojej klimatickej politiky

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Začína sa nová éra zdaňovania právnických osôb v EÚ

Dnes nadobúdajú účinnosť prelomové nové pravidlá EÚ, ktorými sa zavádza minimálna 15 % sadzba efektívneho zdaňovania …

Consent choices