Utečenci uviazli na hraniciach, viacerí začali držať protestnú hladovku

BELEHRAD/SKOPJE – Situáciu utečencov na takzvanej balkánskej trase momentálne komplikuje počasie, zlé hygienické podmienky a obmedzenie na hraniciach.

Na severe Srbska v nedeľu napadol prvý sneh. Ak by sa tam priechod na srbsko-chorvátskom hraničnom priechode Šid spomalil alebo zastavil, zostali by na mieste tisíce ľudí.

„Stále nie sú pripravené kapacity na takéto počasie. Pokiaľ by sa uzatvárali hranice a opäť napadol sneh, sú tu vyhovujúce podmienky maximálne pre desatinu očakávaných utečencov,“ upozornil český koordinátor Jan Skalík.

Tisíce migrantov

Autobusy privážajú z juhosrbského Preševa do obce Adaševca denne až tri tisíc ľudí. Tí potom čakajú na vlaky, ktoré ich ďalej odvážajú ďalej do Chorvátska.

„Rozdávame im teplé oblečenie, vodu, hygienické potreby a informujeme ich, kde sú a čo ich čaká ďalej,“ hovorí Skalík. Dodáva, že okrem nepriaznivého počasia sú najväčším problémom nevyhovujúce hygienické podmienky.

Hygienické podmienky

Pre tisíce ľudí je k dispozícií len jeden kohútik s úžitkovou vodou a jedna cisterna s pitnou vodou. Mobilné toalety nečistia, a preto sú pri veľkom počte prechádzajúcich ľudí nepoužiteľné.

Aj v Srbsku sa pripravujú na to, že krajiny na migračnej trase budú ďalej umožňovať priechod výhradne utečencom z krajín postihnutých vojnovými konfliktami. Ostatní migranti, ktorá na srbskom území uviaznu, majú byť sústredení v troch centrách – Krnjača, Dimitrovgrad a Principovac. Podľa českých dobrovoľníkov ale ani Dimitrovgrad, ani Principovac nie sú na zimu pripravené. Chýba tam kúrenie.

Viac..  EÚ by mala zrušiť sankcie voči bývalému jazdcovi F1 Mazepinovi, rozhodol súd

Výber utečencov

Server BalkanInsight upozornil na zlú situáciu tiež na grécko-macedónskej hranici. Macedónsko už štvrtý deň púšťa do krajiny len utečencov zo Sýrie, Afganistanu a Iraku.

„Prosím otvorte hranice aj pre nás, občanov Pakistanu, Bangladéša a Iránu. Prosím, skúste pochopiť, že tu zostalo zaseknutých veľa ľudí. Otvorte hranice, otvorte, prosím, tie hranice,“ prosil utečenec z Pakistanu Shafik.

Ostatní migranti, pochádzajúci hlavne z Iránu, Líbye, Maroka, Somálska a Bangladéšu, ďalej pokračovať nemôžu. Macedónske úrady poukazujú na to, že k tomu boli prinútené po tom, čo obdobné opatrenie prijali ďalšie krajiny na migračnej trase – Slovinsko, Chorvátsko a Srbsko.

Protest

Na gréckej strane na prechode Idomeni/Gevgelija je v súčasnosti niekoľko tisíc ľudí, ktorí protestujú a dožadujú sa voľného priechodu. Domov sa už vrátiť nemôžu.

„Zostali sme tu a nemáme na výber. Chceme ísť do Nemecka, späť do Iránu už sa nedostaneme,“ priznala utečenkyňa z Iránu Nushid.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Výbor Rady Európy podporil členstvo Kosova; Srbsko to odsúdilo

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému …

Consent choices