Chceme z Únie odísť, vyjadrila sa väčšina Britov v prieskume

LONDÝN – Vyše polovica Britov chce v súčasnosti odísť z Európskej únie, ukázal prieskum verejnej mienky uskutočnený po parížskych útokoch pre britský denník Independent.

Prieskum spoločnosti ORB medzi 2000 ľuďmi ukázal, že 52 percent britských voličov chce z Európskej únie odísť a 48 percent chce zostať, píše britský denník The Independent. V podobných prieskumoch verejnej mienky z júna, júla a septembra chcela väčšina voličov v únii zotrvať.

Tento mesiac už skôr britský premiér David Cameron odštartoval svoje snahy o reformovanie 28-člennej Únie, a to ešte pred referendom o tom, či by mala Británia zostať členom Európskej únie. Cameron prisľúbil, že ľudové hlasovanie sa uskutoční do konca roka 2017.

Zemetrasenie v Únii

Odtrhnutie Británie by otriaslo Úniou až v samotnom jej jadre, pretože by z Európskej únie odišla jej druhá najväčšia ekonomika a jedna z jej dvoch najsilnejších vojenských veľmocí.

Viac..  M. Beňová: Obmedzenie práva veta by viedlo k prehlbovaniu sporov medzi členskými štátmi

Proeurópski orientovaní predstavitelia varujú, že odchod z Únie uškodí britskej ekonomike a môže spustiť proces rozpadu Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, lebo by spôsobil ďalšie hlasovanie Škótska o nezávislosti.

Migranti

Už predošlé prieskumy verejnej mienky ukázali, že podpora Britov pre zotrvanie v Európskej únii tento rok klesla, keď obrovský príliv migrantov do Európy vyvolal obavy z členstva v Európskej únii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices