mikolášik
Miroslav Mikolášik, europoslanec. PHOTO: European Parliament 2015

Europoslanec Mikolášik: Musíme prísnejšie preverovať mladých extrémistov

Európu ovládol boj s terorom a otázky čo s utečeneckou krízou. Poslanci v Európskom parlamente riešili otázku radikalizácie mladých. Tisíce Európanov totiž bojuje v službách Islamského štátu. Nebezpeční sú aj po návrate.

Pochádzajú z rôznych kútov Európy a sú mladí. Sú však deprimovaní, frustrovaní a cítia s stratení. Tisícky mladých Európanov tak bojujú za Islamský štát. A Európa musí odpovedať. Podľa europoslanca Sulíka musí Európa začať chápať, že je vo vojne s teroristami.
Za Islamský štát bojuje približne do 6 tisíc mladých Európanov. Z toho najviac, približne 1 500, z Francúzska. Mladé džihádistické duše lovia radikáli najmä na dvoch frontoch. „Radikalizácia dnes neprebieha po zemi, ale prebieha na internete,“ vysvetľuje europoslankyňa Monika Flašíková Beňová.

Mal by sa preto napríklad odstraňovať nelegálny internetový obsah plný extrémizmu. Druhým dobrým miestom, kde sa darí militantným kazateľom sú väznice plné mladých ľudí. Majú síce európske občianstvo, ale inak sa k svojej krajine extra nehlásia, skôr naopak. „Budeme samozrejme apelovať na to, aby takýto ľudia boli veľmi prísne kontrolovaní,“ povedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

Viac..  Eugen Jurzyca: Prvé návrhy normy Euro 7 boli príliš ambiciózne

Poslanci navrhujú aj zavedenie takzvaných horúcich liniek, kde by sa mohli nahlasovať potenciálni radikáli. Pomoc by sa mala poskytnúť aj rodinám, ktorých mládežníci sa chystajú bojovať po boku islamistov.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

SaS povedie do eurovolieb Sulík, nasledujú Jurzyca a Marcinková

Kandidátnu listinu strany SaS do eurovolieb povedie jej súčasný predseda Richard Sulík. Na druhom mieste …

Consent choices