Filmovú cenu LUX za rok 2015 získal film Mustang režisérky Denizy Gamze Ergüven

Víťaza filmovej ceny Európskeho parlamentu LUX za rok 2015 vyhlásil v utorok napoludnie počas slávnostnej ceremónie predseda EP Martin Schulz. Laureátom ocenenia sa stal film Mustang režisérky Denizy Gamze Ergüven, ktorý vznikol v koprodukcii Francúzska, Nemecka, Turecka a Kataru. Snímka rozpráva príbeh dvoch sestier rozhodnutých žiť svoje vlastné životy, ktoré odmietnutím vopred dohodnutých sobášov zlomia jarmo tradície.

Predseda EP Martin Schulz zagratuloval všetkým trom finalistom, najmä však režisérke víťaznej snímky Denize Gamze Ergüven a jej filmovému štábu. „Tieto veľmi odlišné filmy hľadajú odpovede na základné otázky: Ako sa musí náš svetadiel emigrácie zmeniť, aby sa vyvinul na svetadiel imigrácie? Aká je úloha žien v spoločnostiach pri našich hraniciach. Ako ohrozuje hospodárska kríza naše spolužitie? Tieto európske filmy si zaslúžia našu podporu a som hrdý na to, že Európsky parlament aj tento rok pomáha s distribúciou týchto filmov tak, aby ich zhliadlo čo najviac ľudí.“

Deniza Gamze Ergüven bezprostredne po prevzatí ceny uviedla: „Svojim spôsobom Mustang propaguje ideály Európskej únie (…) Ďakujem za účinok, ktorý má tento film prostredníctvom filmovej ceny LUX.“

Silvia Costa (S&D, IT), predsedníčka výboru EP pre kultúru a vzdelávanie, vyhlásila: „Cena LUX  je príkladom kultúrnej diplomacie, ktorá kombinuje podporu pre kultúrny a kreatívny priemysel s európskou koprodukciou, propaguje kultúrnu a jazykovú rozmanitosť a prichádza s umeleckou interpretáciou komplexnej reality, ktorá nám pomáha vzájomne sa porozumieť. Nie iba v Európe, ale na celom svete.“

Do finále tohtoročnej filmovej ceny LUX sa dostali tri filmy. Okrem víťazného Mustanga to boli snímka Mediterranea (koprodukcia Talianska, USA, Nemecka, Francúzska a Kataru) režiséra Jonasa Carpignana a Urok (Lekcia), na ktorej spolupracovali Kristina Grozeva a Petar Valchanov (Bulharsko a Grécko). O víťazovi rozhodujú každoročne poslanci hlasovaním.

Viac..  E. Brogiová: Zákon o slobode médií je súčasťou úsilia EÚ o posilnenie demokracie

Parlament financuje otitulkovanie filmov, ktoré sa dostali do finále, do všetkých 24 oficiálnych jazykoch EÚ. Víťazná snímka bude navyše prispôsobená pre osoby so zrakovým alebo sluchovým postihnutím, a to aspoň v pôvodnej jazykovej verzii.

Tri finálové snímky sa od septembra do decembra premietajú vo všetkých 28 členských štátoch EÚ v rámci filmových dní LUX, ktorých cieľom je podeliť sa o bohatstvo a rozmanitosť európskej kinematografie s čo najširším publikom a vyvolať diskusiu o otázkach, ktoré filmy nastoľujú.

Reakcie slovenských poslancov

„Európska kinematografia patrila vždy k svetovej špičke, čo sa týka kvality filmovej produkcie. Našou povinnosťou je výnimočné snímky a talentovaných tvorcov všemožne podporovať. Hoci mojim favoritom bol film bulharskej produkcie „Urok“, ktorý som mal tú česť v Bratislave uvádzať, víťazom ceny LUX 2015 srdečne blahoželám,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices