záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Anna Záborská: Teroristi sú občania EÚ, nie utečenci

Európsky parlament dnes prijal uznesenie na základe správy francúzskej poslankyne Rachidy Dati o predchádzaní radikalizácii a získavaniu európskych občanov teroristickými organizáciami. Slovenská europoslankyňa Anna Záborská, ktorá uznesenie podporila, upozornila, že ak členské štáty nebudú v boji proti terorizmu postupovať spoločne, občania EÚ prídu o slobodu pohybu.
 
„Teroristi z Francúzska a Belgicka nie sú utečenci, sú rovnako občanmi EÚ, ako študent z Bratislavy, alebo podnikateľ z Trenčína. Členské štáty sa musia rozhodnúť: buď začnú intenzívne spolupracovať, alebo každý uzavrie svoje hranice a bude riešiť tento problém po svojom. Nacionalisti už dnes podali niekoľko pozmeňujúcich návrhov, ktoré žiadali práve toto,“ uviedla po hlasovaní Záborská.
 
Podľa slovenskej europoslankyne je potrebné venovať viac pozornosti nielen policajnej a spravodajskej práci, ale aj prevencii v rizikových komunitách predovšetkým mladých ľudí. „Na Slovensku pôsobia organizované skupiny mladých ľudí, ktorí cvičia používanie zbraní v boji a odmietajú demokraciu, niektorí z nich dokonca bojujú na Ukrajine. Nemáme však žiadnu skúsenosť s takýmito aktivitami, nevieme odhadnúť mieru skutočného ohrozenia zo strany týchto ľudí a neponúkame im zmysluplnú alternatívu. Intenzívna spolupráca s krajinami, ktoré riešia podobný problém, je pre Slovensko viac než potrebná,“zdôraznila Záborská.
 
Viac..  Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices