Monika Benova
Monika Flašíková Beňová, PHOTO: © European Union- EP.

M. Flašíková Beňová: Komisiu boj proti násiliu páchanom na ženách nezaujíma

Pripomíname si medzinárodný deň boja proti násiliu páchanom na ženách. Európska komisia (EK) v tejto súvislosti pred rokom prisľúbila pripraviť komplexnú stratégiu pre rovnosť medzi mužmi a ženami. Obsahovať mala aj kapitolu venovanú tejto forme násilia a najmä jeho predchádzaniu.

Európsky parlament (EP) sa téme venuje opakovane. Prostredníctvom viacerých uznesení v minulosti vyzval Komisiu k aktivite. Pred niekoľkými rokmi to bola snaha o vypracovanie legislatívneho predpisu. Po zamietnutí to mala byť aspoň ucelená stratégia. „S Komisiou je to pri tejto téme doslova akoby hrach na stenu hádzal. Je pritom jedno či sa bavíme o tej minulej alebo terajšej. Nedeje sa vôbec nič, akoby problém rodovo motivovaného násilia, či obťažovania pre nich neexistoval,“ uviedla poslankyňa EP Monika Falšíková Beňová.

Z hľadiska ochrany žien a prevencie voči tejto forme násilia ide pritom o vážny a dlhodobo neriešený problém. „Takéto násilie má cezhraničný charakter. Na úrovni EÚ však neexistuje ani minimálna miera harmonizácie v tom, ako sa s ním vysporiadať. Vnútroštátne pravidlá v jednotlivých členských štátoch sa v mnohom odlišujú a ženy pritom zostávajú v neistote,“ pripomenula poslankyňa. Doposiaľ nikto nereagoval ani na potrebu jednoznačne sa vymedziť voči novým formám obťažovania prostredníctvom internetu. „Štatistiky nám ukazujú, že počty žien, ktoré museli čeliť nejakej forme násilia či obťažovania sú alarmujúce. Komisiu to však akoby nezaujímalo a svojou nepochopiteľnou pasivitou im dáva signál, že ich v tom necháva samé,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Zavedenie eura v Bulharsku môže byť posunuté

O dac

Odporúčame pozrieť

nasilie

EK víta dohodu o nových pravidlách boja proti násiliu páchanému na ženách a domácemu násiliu

Komisia víta politickú dohodu, ktorú dosiahli Európsky parlament a Rada o návrhu Komisie na smernicu …

Consent choices