Zvýšte bezpečnosť a neporovnávajte utečencov s teroristami, odkazujú poslanci

Predvádzanie sa politikov porovnávajúcich utečencov s teroristami podnecuje len ďalšiu nenávisť a dezilúzie a povzbudzuje tých, ktorí sa pridávajú k teroristom, uviedlo mnoho poslancov počas stredajšej rozpravy. Členské štáty EÚ by nemali prispievať k erózii európskych slobôd a tolerancie. Namiesto toho sa musia snažiť o posilnenie bezpečnosti zintenzívnením spolupráce tajných služieb, výmeny informácií a investícií do zručností a technológií potrebných na boj proti terorizmu, tvrdia poslanci.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na začiatku rozpravy odsúdil utorkové teroristické útoky v Tunisku. „V rozmedzí dvoch týždňov teroristi zaútočili v Bejrúte, v Paríž, v Damasku a v Tunise a zakaždým spôsobili bolesť. Týka sa to nás všetkých, budeme však pokračovať v boji spolu s našimi spojencami,“ dodal predseda EP.

„Musíme posilniť a rozvíjať európsku spoluprácu,“ uviedol Nicolas Schmit zastupujúci luxemburské predsedníctvo v Rade (ministrov) EÚ. Odkazujúc nazávery Rady pre spravodlivosť a vnútorné veci z 20. novembra poslancov uistil, že „Charta základných práv EÚ bude hlavnou zásadou“ pri zavádzaní protiteroristických opatrení do praxe.

„Stojíme bok po boku s Francúzskou republikou. Francúzska republika je tiež našou republikou,“ uviedol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker. „Nemyslím si, že by sme mali zrovnávať utečencov, žiadateľov o azyl a migrantov na jednej strane s teroristami na strane druhej. Tí, ktorí uskutočnili útoky v Paríži, sú tými, ktorí nútia týchto nešťastníkov tejto planéty k úteku,“ dodal.

„Naše prvé myšlienky by mali patriť obetiam a ich rodinám,“ nie teroristom, uviedol líder skupiny EPP Manfred Weber (DE). Tvrdiť, že utečenci prichádzajúci do Európy sú páchatelia teroristických činov je „neprípustné“ – v skutočnosti ide o „obete terorizmu. Musíme dokončiť PNR, pokročiť s Europolom, smernicou o ochrane údajov, legislatívou v oblasti uchovávania údajov a zabrániť financovaniu terorizmu,“ dodal. Zároveň zdôraznil, že slová nestačia, nastal čas činov.

Predseda skupiny S&D Gianni Pittella (IT) prisľúbil, že „Európa nedovolí, aby ju terorizmus zmenil.“ Toto sa nesmie premeniť na európsku verziu 11. septembra, varoval a zdôraznil, že Európa musí zostať jednotná, chopiť sa iniciatívy a investovať do „inteligentných“ informačných služieb. „Budeme sa usilovať o dosiahnutie dohody o návrhu PNR do konca roka,“ uistil.

„Mali by sme byť solidárni s občanmi Francúzska, Tuniska a všetkými ďalšími obeťami Islamského štátu,“ uviedol predseda ECR Syed Kamall (UK). „Všetci musíme spojiť sily, aby sme [teroristom] ukázali, že neuspejú,“ povedal a dodal, že „pokiaľ pri každom ich útoku nahlodáme naše slobody, nezostanú nám už potom žiadne, ktoré by sme mohli chrániť.“

„Teroristi nepoznajú pojem hraníc, ale naša polícia a informačné služby stále áno,“ povedal predseda skupiny ALDE Guy Verhofstadt (BE). „Pokiaľ budeme musieť voliť medzi suverenitou a bezpečnosťou, volil by som bezpečnosť,“ dodal. Na návrh únijného PNR reagoval slovami: „Potrebujeme mať určitý druh povinnej výmeny informácií, spoločnú líniu, ktorá nám pomôže poraziť Daesh a Európsku informačnú agentúru.“

„Neopakujme chyby z 11. septembra: teror ako zbraň proti terorizmu nevyriešil jeho príčiny v Afganistane ani inde,“ uviedla Gabrielle Zimmer (GUE/NGL, DE). Philippe Lamberts (BE) za skupinu Zelení/EFA vyhlásil, že naša spoločnosť nepotrebuje hromadný dozor, ale lepšiu výmenu informácií medzi vnútroštátnymi zložkami.

Viac..  Ivan Štefanec: Umelá inteligencia bude kontrolovaná a usmerňovaná

Paul Nuttall (UK) vystupujúci za skupinu EFDD zdôraznil potrebu „vyrovnať sa so saudským wahhábizmom“ a zrušiť voľný pohyb v rámci Schengenského priestoru. Jeho slová podporila predsedníčka ENF Marine Le Pen (FR), ktorá odsúdila „úsporné opatrenia“ v podobe škrtov vo francúzskom rozpočte na armádu a políciu.

Reakcie slovenských poslancov

„Po strašných udalostiach v Paríži musíme jasne a nahlas formulovať, čo sú naše hodnoty, z ktorých nesmieme ustúpiť: rovnosť všetkých ľudí bez rozdielu, vzájomný rešpekt a demokracia ako jediný spôsob riešenia verejných problémov. A to musí každý, kto tu chce žiť, rešpektovať,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Dnes viac ako inokedy musia členské štáty stáť bok po boku v boji proti terorizmu. Účinnejšou spoluprácou tajných služieb, lepšou ochranou vonkajších hraníc ale aj prevenciou na školách, vo väzniciach či v online priestore budeme schopní lepšie predchádzať podobným tragédiám v budúcnosti,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices