Miloš Moravčík
Miloš Moravčík, poslanec NR SR za KDH. PHOTO: archív MM.

Rozpočet 2016: Koho poškodí a kto na ňom zarobí

Európska komisia síce skonštatovala súlad nášho rozpočtu s európskymi pravidlami, neznamená to však, že je pre nás dobrý. Vláda totiž cez rozpočet naďalej ľuďom berie veľa, ale dáva žalostne málo. A toto žiaľ európske merania neposudzujú.

Koho rozpočet poškodí

Bežných ľudí schválený rozpočet na budúci rok poškodí. Prečo? Pretože namiesto sľúbených istôt prináša neistoty. Neistotu bude cítiť živnostník, ktorý nevie, či mu po odrátaní zvýšených odvodov ostanú peniaze na uživenie rodiny. Neistotu bude cítiť aj pracujúci študent. Tomu už teraz vláda berie zo zárobku nad 200 eur každé štvrté euro. Dôchodca s nízkym dôchodkom príde o každé tretie euro, ktoré si privyrobí. A samozrejme je tu zamestnanec, ten sa môže rozlúčiť rovno s takmer polovicou svojej výplaty.

Kto na rozpočte zarobí

Menej peňazí v peňaženkách ľudí znamená viac peňazí v štáte a to zákonite láka rôznych zlodejov. Na peniazoch z daní bežných ľudí sa tak opäť dobre nabalia rôzni poradcovia, vyvolení dodávatelia či riaditelia štátnych agentúr. A popri nich, samozrejme, figúrky typu alobalového násilníka, alebo odborníka na CT prístroje. Dobre sa bude mať tiež armáda zamestnaných kamarátov našich vládnych činiteľov. Tí budú aj vďaka spackanej elektronizácii štátnej správy rovnako dôležití ako doteraz.

Všetci títo a mnohí iní sa budú tešiť z peňazí, za ktoré si mohol živnostník kúpiť nový stroj, podnikateľ zamestnať ďalšieho človeka, dôchodca kúpiť vnúčatám pekný darček alebo zamestnanec zabezpečiť svoju rodinu.  Títo ľudia totiž aj budúci rok budú platiť prehnane veľa na zle fungujúcu štátnu mašinériu.

Viac..  Peter Pollák: Novinárom musíme zaručiť, aby nepísali pod tlakom, ale slobodne

Ako by to malo byť

Zodpovedná vláda by sa správala inak. V prvom rade by znížila dane a odvody. Každý, kto má skúsenosť s úradmi vie, že by mohli fungovať efektívnejšie a teda aj lacnejšie. V druhom rade by sa mala vláda snažiť dávať ľuďom za ich dane služby na úrovni. Školstvo by malo lepšie pripravovať na zamestnanie alebo na podnikanie. Zdravotníctvo by malo byť o prevencii a liečení, nie o predpisovaní liekov. A rovnako by aj iné ministerstvá mali robiť to, čo od nich ľudia očakávajú. Ak by to bolo takto, ľuďom by ostávalo viac peňazí v peňaženke a štát by im spríjemňoval život. Vláda by si tým získala rešpekt nielen na Slovensku, ale aj v Európskej únii.

Komentár pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk pripravil Miloš Moravčík, podpredseda KDH pre verejné financie.

O dac

Odporúčame pozrieť

Miloš Moravčík

 Miloš Moravčík: Rast Slovenska prikrášľuje korupcia a vyhodené eurofondy

Vláda sa pred blížiacimi voľbami chváli zrýchlením ekonomického rastu, tají však to, že ho prikrášľuje …

Consent choices