SDKÚ-DS: Boj proti terorizmu musí prebiehať potichu, nie na bombastických tlačovkách

Zmenená bezpečnostná situácia v Európe a stupňujúca sa teroristická hrozba si vyžaduje nový prístup v ochrane ľudí, územia a majetku. Zmena opatrení môže byť efektívna len za predpokladu, že zahŕňa výraznú zmenu kompetencií tajných služieb.

„Strach tľudí o svoju bezpečnosť je po nedávnych udalostiach vo Francúzsku či Belgicku oprávnený. Opatrenia, koré prezentoval Robert Fico však riešia len prípady, keď sa podarí prípadných teroristov odhaliť. No netušíme ako chce týchto potenciálnych teroristov odhaľovať. Potrebujeme zmeniť zákony o tajných službách, dať im nové kompetencie a zároveň nastaviť systém kontroly, ktorý zabráni zneužívaniu,“ uviedol predseda SDKÚ-DS Pavol Frešo.

Podľa lídra SDKÚ-DS je úplne prirodzené, že ľudia dnes pociťujú strach. Je to však následok niekoľkomesačnej nečinnosti európskych vláda, vrátane tej slovenskej.

„Je nevyhnutné, aby sa protiteroristické opatrenia koordinovali naprieč celou Európskou úniou. Robert Fico by mal využiť všetky diplomatické možnosti, aby sa podarilo dosiahnuť užšiu a efektívnejšiu spoluprácu európskych tajných služieb a vzájomné zdieľanie informácií,“ doplnil predseda Sekcie spravodlivosti a bezpečnosti SDKÚ-DS Ján Keselý.

Viac..  Ivan Štefanec: Financie pre poľnohospodárstvo musia končiť na účtoch poľnohospodárov

Slovensko, ale aj zvyšné európske krajiny, sa dnes môžu pri zavádzaní efektívnej protiteroristickej ochrany inšpirovať inými krajinami, napríklad USA. Zároveň sa môžu poučiť z chýb, ktoré sa vyskytli pre zavádzaní a uplatňovaní protiteroristických opatrení.

O dac

Odporúčame pozrieť

Podpredseda EP Hojsík: Reakcia na lživé obvinenia Fica

Stanovisko podpredsedu Európskeho parlamentu Martina Hojsíka, v ktorom reaguje na vyjadrenia premiéra Roberta Fica k …

Consent choices