záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: redakcia/red.

Anna Záborská: Nie som si istá, či by bolo vhodné dať právo voliť už 16 ročným

BRUSEL/BRATISLAVA – Európsky parlament chce znížiť vek pre ľudí, ktorí budú môcť voliť. K volebným urnám chce pustiť už 16 ročných. Brusel o súčasných mladých hovorí ako o internetovej generácii, a preto požaduje, aby mohli hlasovať aj cez internet.

Namiesto klasického krúžkovania a vhadzovania lístkov do škatule, klikanie za počítačom a odoslanie formulára – takto si predstavuje voľby Európsky parlament.

„Tlačí na to, aby bolo zavedené elektronické internetové alebo poštové hlasovanie, čo by malo povzbudiť najmä mladých ľudí, ktorí by prišli hlasovať,“potvrdzuje Soňa Mellak z kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku.

Šestnásťroční voliči

Takýchto volieb cez internet by sa mohli zúčastniť už 16 roční. Brusel preto uvažuje, že v učebných osnovách stredných škôl v celej EÚ by sa vyučovala aj politika

„Dnešní 16 roční mladí ľudia sú vzdelaní, majú veľa vedomostí. Skôr než sa uzákoní ich volebné právo, je potrebné ich na tento akt dôsledne pripraviť,“
hovorí europoslankyňa Monika Smolková.

Navyše, napríklad volieb do europarlamentu, by sa tak mohli zúčastňovať aj ľudia, ktorí sú za hranicami Únie. Na druhej strane mnohí upozorňujú, že mladých politika ešte vôbec nezaujíma. A preto si ani europoslankyňa Anna Záborská nemyslí, že dať možnosť voliť 16ročným je dobrý nápad.

Viac..  Scholz varoval pred voľbami do EP pred nárastom pravicového populizmu

„Vo Francúzsku nedávno robili prieskum so 16-ročnými, či by chceli volebné právo a väčšina z nich odpovedala: Nebláznite, my máme celkom iné starosti,“potvrdzuje europoslankyňa Anna Záborská.

Dlhá cesta

Zmeny už prešli Európskym parlamentom. Tam sa ale legislatívny proces nekončí.

„Tieto zmeny by musela odsúhlasiť Rada a takisto by ich museli akceptovať členské štáty tak, aby boli v súlade s Ústavnými požiadavkami na voľby v týchto členských štátoch,“ vysvetľuje Mellak.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices