Európska komisia navrhne dobrovoľné presídlovanie sýrskych utečencov do EÚ

BRUSEL – Európska komisia v decembri navrhne, ako by bolo možné uskutočniť legálne presídlenie sýrskych utečencov z Turecka do EÚ. Novinárom to po nedeľnom summite EÚ-Turecko povedal predseda komisie Jean-Claude Juncker. Zdôraznil pritom, že členské krajiny únie by sa na tomto pláne mali podieľať dobrovoľne.

S nápadom prišlo Nemecko. Kancelárka Angela Merkelová o téme pred začiatkom dnešného summitu rokovala so svojimi partnermi z niektorých významných krajín EÚ. V nemeckej tlači pritom v súvislosti s návrhom zaznelo číslo 400 000 ľudí, ktorí sú teraz v utečeneckých táboroch v Turecku.

Podľa Junckera zatiaľ záujem zúčastniť sa nového projektu dalo najavo osem štátov.Na podobnom pláne, avšak v podstatne nižších hodnotách, sa krajiny EÚ zhodli už tento rok pred prázdninami. Vtedy sa dohoda týkala celkovo 20 000 osôb z táborov v Turecku, Jordánsku a Libanone.

Riešenie migrácie

Na spoločnom postupe v snahe zmierniť migračný prúd do Európy sa v nedeľu na summite v Bruseli zhodli Európska únia a Turecko, povedal predseda summitov EÚ Donald Tusk. EÚ poskytne Ankare tri miliardy eur na zlepšenie situácie tamojších sýrskych utečencov, otvorené budú ďalšie kapitoly prístupových rozhovorov a zjednodušil sa vízový režim.

„Nečakáme od nikoho, že bude strážiť naše hranice namiesto nás. To má a musí byť prácou nás Európanov,“ zdôraznil Tusk. Očakáva ale zásadnú „zmenu pravidiel hry“ pri zmenšovaní migračného prúdu z Turecka smerom do Európy.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu pred novinármi pripomenul, že nejde len o tureckú či európsku otázku. „Musíme konať spoločne,“ upozornil a zdôraznil, že jediným trvalým spôsobom riešenia migračnej krízy je uspokojivé riešenie sýrskej otázky.

Viac..  EÚ a Nórsko sa dohodli na partnerstve v oblasti surovín a batérií

Milióny utečencov

„Platíme cenu za neschopnosť systému OSN vyriešiť sýrsku krízu v počiatkoch,“poznamenal turecký premiér. Pripomenul, že v krajine je teraz 2,2 milióna sýrskych utečencov a ďalší ľudia z iných krajín v regióne. Turecko už na ne minulo okolo ôsmich miliárd dolárov. „V niektorých mestách je viac sýrskych utečencov než tureckých občanov,“ podotkol Davutoglu.

Zdôraznil preto, že tri miliardy eur nie sú určené Turecku, ale práve pre tieto milióny utečencov. Tusk dnes uviedol, že do únie tento rok nelegálne prišlo 1,5 milióna migrantov. Jeho tím potom uvádzal, že ide o údaj európskej agentúry Frontex. Turecko by podľa Tuska malo účinne zasahovať proti obchodníkom či aktívne brániť v ceste do Európy tým, u ktorých je jasné, že na azyl nárok nemajú.

Predseda únijných summitov pripomenul, že Turecko je nielen kľúčový strategický partner Európy, ale aj kandidát na členstvo v EÚ od roku 1999. Dnes lídri krajín EÚ a turecký premiér Davutoglu súhlasili s „novou energiou“ pre prístupové rozhovory. Podľa tureckého zástupcu je to „kľúčová správa“, jedným z bodov je tiež organizovanie samitov EÚ-Turecko dvakrát ročne.

Viac informácií nájdete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices