Platenie daní je v EÚ nespravodlivé, hovoria europoslanci

Osobitný výbor Európskeho parlamentu pre daňové rozhodnutia sa zaoberá otázkami daňovej spravodlivosti, dohodami členských štátov s nadnárodnými firmami a a daňovými povinnosťami, ktoré sa prostredníctvom dohôd výrazne znižujú.

„Daňové prostriedky, ktoré idú na verejné výdavky, prichádzajú takmer jednoznačne od malých a stredne veľkých firiem a jednotlivcov. To vôbec nie je spravodlivé,“ hovorí Elisa Ferreira z Progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Viacerí poslanci vyjadrujú svoje rozčarovanie pre nespravodlivé dane. Michael Theurer z Aliancie liberálov a demokratov za Európu hovorí: Rovnaké zaobchádzanie so všetkými, to je centrálna téma. A vtedy si uvedomíme, že neexistuje nič také ako férová daňová súťaž.“ Opatrenia, ktoré majú tento stav riešiť hovoria o zdanení všade tam, kde sa vykazuje nejaký zisk.

Viac..  Eurobarometer ukazuje pozitívne vnímanie hospodárstva a kvality života v regiónoch EÚ

Okrem toho je nutná väčšia transparentnosť už v samotných postupoch či zdieľanie informácií. Hovorí sa aj o ukončení daňovej konkurencie medzi jednotlivými štátmi Únie. Osobitný výbor požiadal o predĺženie mandátu o polrok na základe toho, že členské štáty ani Európska komisia neposkytli výboru potrebné dokumenty včas.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Unia kapitalovych trhov

Nové pravidlá pri zrážkovej dani v EÚ: zefektívnenie postupov

Európska komisia navrhla nové pravidlá na zefektívnenie a zabezpečenie postupov pri zrážkovej dani v EÚ …

Consent choices