Slovensko podalo žalobu proti kvótam na prerozdeľovanie utečencov

BRATISLAVA – Slovensko v stredu podalo na Súdny dvor EÚ žalobu proti prerozdeľovaniu utečencov v členských krajinách únie na základe povinných kvót, ktoré v septembri jasnou väčšinou hlasov schválili ministri vnútra európskej dvadsaťosmičky. Novinárom to povedal premiér premiér Robert Fico.

„Toto rozhodnutie bolo prijaté v rozpore s európskym právom. Kvóty považujeme na nerealizovateľné. Prax ukazuje, že kvóty sú fiaskom,“ vyhlásil Fico po zasadnutí kabinetu, ktorý žalobu prerokoval.

Bratislava v žalobe spochybňuje okrem iného právomoc ministrov vnútra rozhodnúť o povinných kvótach na rozmiestnenie utečencov.

Podľa slovenskej vlády bolo v tejto otázke tiež porušené právo národných parlamentov krajín EÚ podieľať sa na príprave rozhodnutí.

Slovensko už po schválení kvót na utečencov tento rok v septembri oznámilo, že sa rozhodnutiu nepodriadi a že ho napadne na únijnom súde. Podľa rozhodnutia ministrov vnútra by si členské krajiny EÚ na základe kvót mali rozdeliť 120 000 utečencov.

Viac..  Komisia podporí 170 nových projektov, mení reformný program členských štátov na konkrétne opatrenia

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Slovensko

Členstvo v Únii prinieslo Slovensku tisícky projektov a investícií vo výške 30 miliárd eur

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár v utorok otvoril sériu podujatí, …

Consent choices