Federica Mogherini. PHOTO: © European Union 2015

VIDEO: Spravodajské agentúry budú musieť byť lepšie prepojené, kvôli terorizmu

Poslanci Európskeho parlamentu vidia cestu riešenia i predchádzania teroristických útokov v zdieľaní informácií medzi jednotlivými členskými štátmi. Migrácia, ako aj terorizmus sú hlavné témy posledných i najbližších rokovaní.

Na pléne po európskom samite o migrácii vo Vallete sa diskutovalo o možnostiach, ktoré by výmena informácií priniesla. Zaviazali sa osobitne riešiť finančné kanály terorizmu a bojovníkov zo zahraničia. Obe oblasti sú kľúčové, ak chceme, aby sa toto skončilo,“ reaguje Federica Mogherini, vysoká predstaviteľka Únie pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku.

Nedostatočný presun informácií sa prejavil počas parížskych atentátov. Niektorí z poslancov sú za vznik Centra pre analýzu spravodajských informácií, ktorý navrhla vybudovať Európska komisia. Jednou z nich je Cecilia Wikström z Aliancie liberálov a demokratov za Európu: Potrebujeme dosiahnuť, aby agentúry navzájom spolupracovali. Rovnako by sme mali dosiahnuť povinné sprístupňovanie dôležitých informácií medzi službami jednotlivých krajín.“

V maltskom meste Valleta prisľúbili členské štáty tri miliardy eur na pomoc utečencom na tureckom území. Nie všetci ale s touto finančnou injekciou súhlasia. Rovnako by sme tieto peniaze mohli použiť na vytvorenie podmienok, aby sa utečenci mohli integrovať v našich krajinách,“ hovorí Inês Zuber.

Viac..  Lídri EÚ riešia otázku hospodárskej budúcnosti a konkurencieschopnosti Európy

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

migranti

Južné krajiny EÚ žiadajú väčšiu spoluprácu s krajinami pôvodu migrantov

Ministri z piatich stredomorských krajín vyzvali v sobotu Európsku úniu, aby posilnila bilaterálne dohody so …

Consent choices