Občania EÚ si už nebudú môcť svoje tajné účty ukrývať na lichtenštajnských kontách

Ukrývanie hotovosti občanmi EÚ na lichtenštajnských kontách so zámerom vyhnúť sa plateniu ich domácich daní bude už čoskoro zložitejšie. Európsky parlament v stredu odobril dohodu medzi EÚ a Lichtenštajnskom, ktorá od roku 2018 zavedie automatickú výmenu informácií medzi členskými štátmi a kniežatstvom o bankových účtoch svojich občanov. 

Európska únia a Lichtenštajnsko sa v októbri 2015 dohodli na opatreniach zameraných na boj proti daňovým podvodom a daňovým únikom. Výmena informácií sa nebude týkať iba príjmov občanov, napríklad vo forme úrokov a dividend, ale aj zostatkov na účtoch a výnosov z predaja finančných aktív.

Lichtenštajnsko bude na základe dohody, ktorú poslanci podporili pomerom hlasov 561 (za): 49 (proti): 30 (zdržalo sa hlasovania),  uplatňovať prísnejšie opatrenia týkajúce sa výmeny údajov. Tie budú odteraz v súlade s pravidlami o výmene údajov medzi členskými štátmi Únie, ktoré v EÚ platia od marca 2014. Dohoda tiež zodpovedá globálnemu štandardu OECD pre automatickú výmenu informácií o finančných účtoch z roku 2014.

Viac..  Lajčák je v hre o post veľvyslanca EÚ vo Švajčiarsku

Daňové správy v členských štátoch a v Lichtenštajnsku budú môcť:

  • správne a jednoznačne identifikovať príslušných daňových poplatníkov,
  • vykonávať a presadzovať svoje daňové zákony v cezhraničných situáciách,
  • preskúmať pravdepodobnosť, že dochádza k daňovým únikom, a
  • vyhnúť sa ďalšiemu nepotrebnému vyšetrovaniu.

Dohoda nadobudne platnosť 1. januára 2016.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

dane

Medzery v daňových a colných systémoch krajín EÚ podľa NKÚ stále nahrávajú podvodníkom s DPH

Absencia prepojenia informačných systémov daňových a colných úradov na Slovensku a chýbajúca efektívna spolupráca finančných …

Consent choices