vladimir manka
Tesne po schválení rozpočtu EÚ na rok 2016 v Európskom parlamente v Štrasburgu. Najviac usmiaty na fotke je minister financií Luxemburska Pierre Gramegna, predseda Rady (viedol rokovania a zastupoval všetkých ministrov financií EÚ). "Podali sme si ruky a uznali, že po náročných rokovaniach sa nám spoločne podarilo nájsť najlepší možný kompromis," uviedol na svojom Facebooku europoslanec Vladimír Maňka. PHOTO: archív VM.

Vladimír Maňka: Rozpočet EÚ na riešenie migračnej krízy nestačí

Ste dlhoročným členom Výboru pre rozpočet V Európskom parlamente. Ako doteraz jediný zástupca Slovenska ste mali na starosti financie EÚ. Na čo slúži rozpočet EÚ?

Zmyslom rozpočtu EÚ je pomáhať slabším krajinám a regiónom, aby vytvárali zamestnanosť, prosperovali a dobiehali tých silnejších. Sú veci, ktoré dokážeme spoločne urobiť efektívnejšie. Tak ich robne zo spoločného rozpočtu a vytvorme vyššiu pridanú hodnotu. Krajiny EÚ tak môžu ušetriť miliardy eur ročne zo svojich rozpočtov.

Ak dokážeme získať dodatočný kapitál zo súkromného a verejného sektoru, naštartujeme nové investície, vytvoríme nové pracovné miesta a zlepšíme kvalitu života našich obyvateľov. Aj preto je súčasťou rozpočtu 315 miliardový Investičný plán pre Európu. To sú veľké projekty európskeho významu. Tieto projekty by sa bez garancií EÚ a Európskej investičnej banky nezrealizovali.

Pre naštartovanie rastu a zamestnanosti v Európe sme upravili pravidlá čerpania eurofondov. Už sa nebude môcť financovať čokoľvek. Budú to hlavne projekty s vysokou pridanou hodnotou a návratnosťou.

Až 94% rozpočtu EÚ ide naspäť do členských štátov EÚ, alebo na pomoc tretím krajinám.

Ste spokojný s podobou rozpočtu na budúci rok?

Rada, ktorá je zložená zo zástupcov ministerstiev financií členských krajín, škrtala financie aj tam, kde ich bolo treba ponechať. Rada na jednej strane schválila svoje priority, na druhej strane na ne neposkytla financie. Chcela stopnúť aj pokračovanie projektu pre podporu zamestnávania mladých ľudí. Pritom zamestnanosť mladých je v Európe kľúčový problém. Rada požadovala, aby v roku 2016 krajiny EÚ vyhodnotili doterajšie výsledky. A že potom sa uvidí… Minister práce Ján Richter mi potvrdil, že na Slovensku je tento projekt veľmi úspešný. Až 80% mladých ľudí, ktorým tento projekt umožnil získať zamestnanie, si udržali prácu aj po ukončení projektu a podpory z EÚ.

Túto agendu na Slovensku má na starosti štátny tajomník ministerstva práce Braňo Ondruš. Potvrdil mi, že projekt je úspešný aj v iných krajinách. Slovensko ho dokáže vyhodnotiť ešte v tomto roku.

Na rokovaní o rozpočte môj návrh podporili všetci europoslanci, ktorí boli vo vyjednávacom tíme. Rada, aj Komisia nakoniec súhlasila. Žiadali sme všetky štáty, aby vyhodnotili projekt ešte v tomto roku. V prípade pozitívnych výsledkov budeme v ňom pokračovať bez prerušenia.

Viac..  L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Ako sa prejavila migračná kríza na schvaľovacom procese?

Od Rady sme pri schvaľovaní rozpočtu EÚ roky žiadali zvýšenie financií na monitorovanie a stráženie vonkajších hraníc. Neúspešne. Až kým nedošlo k masívnym úmrtiam v Stredozemnom mori. Potom zrazu súhlasila so zvýšením.

Rozpočet EÚ na riešenie migračnej krízy nestačí.

Budú musieť prispieť aj jednotlivé krajiny z vlastných rozpočtov. Slovensko sa od začiatku do riešenia aktívne zapája. Poskytuje expertov, policajtov, poskytne financie agentúre Frontex, ktorá slúži na ochranu vonkajších hraníc, prispieva do trustového fondu pre Sýriu, do trustového fondu pre Afriku, do Svetového potravinového programu, do Fondu na podporu migrantov a utečencov Rozvojovej banky Rady Európy,…

Ako to bude s tými tromi miliardami pre Turecko?

Turecko pomáha viac ako 2,5 miliónom utečencov hlavne zo Sýrie. Bolo by veľmi zlé, keby sa takáto masa ľudí vydala z Turecka smerom do EÚ.

V rozpočte EÚ je na túto pomoc vyčlenených 500 miliónov eur. Zvyšných 2,5 miliardy budú musieť nájsť členské štáty. Tieto peniaze budú pod prísnou kontrolou a bude sa z nich financovať infraštruktúra, potravinová, zdravotná a iná pomoc pre migrantov.

Mnohí ľudia sa môžu čudovať, prečo pomáhame iným krajinám, keď máme v EÚ vlastné problémy. Bez vonkajšej pomoci by migračná kríza, spojená s chudobou v rozvojových krajinách, mala pre európske krajiny oveľa ťažšie dopady.

Je dôležité pomáhať chudobným krajinám. Aby ľudia nemuseli odtiaľ utekať do Európy za prácou, ale aby sme im ju pomohli vytvoriť priamo u nich doma.

Viac ako 90% peňazí z rozpočtu EÚ však ide do rozvoja, rastu a zamestnanosti štátov EÚ vrátane Slovenska.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Vladimír Maňka.

O dac

Odporúčame pozrieť

L. Miko: Slovensko naplno nevyužíva potenciál, ktorý mu EÚ ponúka

Vstup do EÚ priniesol Slovensku výrazné zlepšenie v mnohých oblastiach, bez neho by sa mohlo …

Consent choices