EÚ podpísala s Kolumbiou dohodu o zrušení vízovej povinnosti

EÚ podpísala s Kolumbiou na slávnostnom podujatí, ktoré sa konalo 2. decembra 2015 Bruseli, dohodu o zrušení vízovej povinnosti pri krátkodobých pobytoch. V mene EÚ dohodu podpísali Jean Asselborn, luxemburský minister pre prisťahovalectvo a azyl a predseda Rady, a Dimitris Avramopoulos, komisár pre migráciu, vnútorné veci a občianstvo. Za Kolumbiu dohodu podpísala Maria Angela Holguínová, ministerka zahraničných vecí Kolumbie. 

Dohoda sa podpísala za prítomnosti kolumbijského prezidenta Juana Manuela Santosa a vysokej predstaviteľky EÚ pre zahraničné veci a bezpečnostnú politiku Federicy Mogheriniovej.

Nový vízový režim umožňuje bezvízové cestovanie občanov EÚ na územie Kolumbie a bezvízové cestovanie občanov Kolumbie do EÚ, ak dĺžka pobytu nepresiahne 90 dní počas akéhokoľvek 180-dňového obdobia.

Jean Asselborn, luxemburský minister pre prisťahovalectvo a azyl a predseda Rady, vyjadril spokojnosť, že mohol podpísať túto dohodu v mene EÚ. „Táto dohoda zblíži obyvateľov Kolumbie a EÚ, pretože sa vďaka nej zlepšia medziľudské kontakty. Taktiež podporí cestovný ruch a pozitívne ovplyvní na obchod medzi EÚ a Kolumbiou.“ 

Ak chcú občania EÚ a Kolumbie využívať výhody tohto bezvízového režimu, musia mať platný bežný, diplomatický, služobný/úradný alebo špeciálny pas. Bezvízový režim sa vzťahuje na všetky kategórie osôb a na akýkoľvek účel cesty (napr. turistika, návštevy kultúrnych podujatí, vedecké činnosti, návštevy rodín, služobné cesty, atď.), nevzťahuje sa však na osoby, ktoré cestujú s cieľom vykonávať zárobkovú činnosť.

Viac..  MS SR odmieta kritiku Európskej komisie, na pozastavenie plánu obnovy nevidí dôvody

Znenie rozhodnutia o uzavretí dohody a znenie samotnej dohody sa teraz zašlú Európskemu parlamentu, ktorý musí pred uzavretím dohody vyjadriť súhlas. Predbežne sa však bude vykonávať už od 3. decembra 2015

V súlade s protokolmi pripojenými k zmluvám o EÚ sa uvedená dohoda nebude vzťahovať na Írsko a Spojené kráľovstvo. Vízový režim vo vzťahu k týmto členským štátom naďalej upravujú ich vnútroštátne právne predpisy.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices