Miloslav RANSDORF
Miloslav RANSDORF, český europoslanec. PHOTO: European Parliament 2015

S českým europoslancom bol v banke aj bývalý starosta slovenskej obce

IVANKA PRI NITRE – Jedným z mužov, ktorí sa podľa polície v zürišskej banke pokúsili previesť milióny eur, je bývalý starosta Ivanky pri Nitre. Práve on je jediným zadržaným. Peter Guzmický bol prvým mužom obce štyri volebné obdobia. Ešte počas starostovania bol obvinený z pozemkového podvodu.

Bývalý starosta býva v rodinnom dome v prenájme sám. O pokuse previesť milióny eur sa príbuzní dozvedeli z médií. O tom, že by sa Peter Guzmický chystal do Švajčiarska, nikto z nich netušil.

„Ani neviem, že tam chodí,“ povedela príbuzná.

Podvod s pozemkami

V obci bol Peter Guzmický starostom štyri volebné obdobia. V roku 2008 ho  obvinili z podvodu s pozemkami v tej dobe za milióny korún. V najbližších dňoch by mal o tomto prípade rozhodovať krajský súd. To čo sa teraz deje ľudí prekvapilo. „Urobil hanbu sebe aj dedine,“ myslí si obyvateľ Ivanky pri Nitre.

Názory na bývalého starostu sa rôznia. Príbuzní zase uviedli, že sa v poslednej dobe často zdržiaval v Českej republike. Podľa slov príbuzných tam išiel aj v pondelok.„Povedal, že ide do Brna, nič viac,“ dodala príbuzná.

Majiteľom účtu nie je

K celej kauze sa po porade s právnikom vyjadril už aj zadržaný český europoslanec Miloslav Ransdorf. Spolu s dvomi Slovákmi ho už prepustili, prišiel do Českej republiky.

„Musím kategoricky odmietnuť tvrdenie, ktoré sa objavilo v českých médiách, že by som bol majiteľom akéhokoľvek účtu v Kantonálnej banke. A zároveň tvrdo odmietam tézu, že by išlo o výber akejkoľvek sumy z tejto banky,“ uviedol vo svojom vyhlásení Miloslav Ransdorf.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

„Prišli urobiť určitú bankovú operáciu na úrovni niekoľko stoviek miliónov eur s dokumentami, ktoré nevykazovali známky pravosti,“ uviedol slovenský minister vnútra Robert Kaliňák.

Komunikácia s bankou

Český europoslanec tvrdí, že chcel len nadviazať komunikáciu s bankou. V rukách mal splnomocnenie od ich klienta. Zdá sa mu absurdné, keď niekomu chodia výpisy z účtu, aby banka nekomunikovala aj inak.

Podľa europoslanca sa štvorica dostala len po recepciu. Keď im odmietli vyhovieť, žiadali recepčnú, aby im to dala aj písomne. Namiesto pracovníkov banky sa však na recepciu dostavila ochranka a potom polícia. Namiesto v priestore pre VIP klientov, skončili za mrežami.

„Bol som donútený odovzdať topánky, lieky, úplne všetko. Lieky mi boli podávané väzenskou strážou. Na všetky výsluchy som chodil spútaný, s rukami za chrbtom,“ uviedol Ransdorf.

Viac sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk.

O red

Odporúčame pozrieť

Rytier sa stretol s čestným komunistom, opisuje Guzmický švajčiarsku kauzu

PRAHA – Komunistický europoslanec Miloslav Ransdorf naďalej trvá na svojej nevine v takzvanej švajčiarskej kauze. …

Consent choices