Si študentom? Aj ty môžeš precestovať Európu za pár drobných alebo zadarmo!

 

Možno ste to už v živote počuli od svojich rodičov, že táto doba nám mladým ponúka skvelé možnosti. A je tomu naozaj tak. V MAGNA CARTA NGO študentom otváraju nové možnosti a posielaju ich do sveta. Vždy im to zmení život“ povedal nám úvod zakladateľ neziskovej organizácie MAGNA CARTA NGO, Ladislav Lörinc. Pri našom rozhovore sme ho krátko vyspovedali, aby sme sa dozvedeli viac o činnosti jeho organizácie.

Čo je MAGNA CARTA NGO a čomu sa táto organizácia venuje. Prečo sme o nej doteraz nepočuli?

Naša organizácia vznikla v decembri 2013 na Slovensku a v Turecku. Založili sme spoločne so skupinou priateľov, ktorých som spoznal počas svojho pôsobenia v programe Mládež v akcii a počas mojich zahraničných projektov. Jednoducho sme si povedali, že mládežnícke projekty majú zmysel, ale nemajú kvalitu. Tak sme sa rozhodli, že využijeme svoje predchádzajúce skúsenosti a budeme to robiť lepšie. Všetci naši členovia sú mladí motivovaní dobrovoľníci, ktorí si uvedomujú, že získané skúsenosti sú pri ich rozvoji momentálne viac ako zarobené vreckové.

V súčasnosti sa venujeme výhradne projektom v rámci programu Erasmus+ a mládežníckym výmenam a tréningovým kurzom. Okrem toho sa snažíme pracovať s potenciálom mladých ľudí a dať im príležitosť, aby sa stali lídrom vo svojej komunite prostredníctvom aktívnej práce a zmysluplným využívaním ich voľného času. Venujeme sa rozvoju participatívnej demokracie, práci v komunite, či charitatívnym činnostiam.

Hovoríme o programe Erasmus+ a o projektoch. Ako vyzerajú Vaše projekty?

Klasický mládežnícky projekt, ktorým sa venujeme ponúka účastníkom vždy stravu a ubytovanie zdarma. Cestovné náklady sú preplácané podľa vzdialenosti miesta konania projektu, ale zväčša to je 170 – 275 Eur. Pri súčasných cenách leteniek u nízkonákladových spoločností sa nám bežne stáva, že účastníci nemusia doplácať nič, respektíve doplácajú len zlomok toho, čo by daná cesta a pobyt stáli. Všetko je sponzorované Európskou komisiou v rámci projektového grantu.

Projekty poväčšine trvajú týždeň až 10 dní a združujú na jednom mieste desiatky mladých ľudí na jednom mieste, ktorí boli ochotní vycestovať a navzájom sa obohatiť. „United in diversity“ (Zjednotení v rozmanitosti), ako hovorí motto Európskej únie. Vždy tak vzniká unikátne spoločenstvo aktívnych mladých ľudí, ktorí sa popri rozvíjaní hlavnej témy projektu vedia aj poriadne zabaviť. Pod pojmom mládežnícky projekt tak musíte chápať neformálne vzdelávanie a učenia sa vzájomnou interakciou, empirickou skúsenosťou. Nie je to letný tábor, či dovolenka. Zároveň to však nie je ani školský pobyt s učiteľkou. Je to miesto kde sa rodia mládežnícky lídri, interkultúrne porozumenie, zlepšenie svojích soft-skillových vlastností a skvelé zážitky. V neposlednom rade takáto skúsenosť dokázateľne pomáha mladým ľuďom s uplatnením na trhu práce.

Kto každý a kde sa môže prihlásiť? Komu sú takéto mládežnícke projekty určené?

Prihlásiť sa môže každý mladý človek, prednostne vo veku od 15 do 25 rokov. Nezáleží z akého mesta je, alebo z akej školy, či sociálnej sféry. Hľadáme aktívnych mladých, ktorí čakajú na príležitosť rozvíjať svoje talenty. Jedinou podmienkou je základná znalosť anglického jazyka, kedže sa bavíme o zahraničných projektoch v krajinách ako Turecko, Grécko, Rumunsko, Poľsko, Taliansko, Španielsko či Portugalsko. Téma projektu je vždy rôzna a preto je najlepšie ak by nás sledovali na Facebooku na našej stránke TU a tam nájdete vždy najaktuálnejšie informácie o projektoch a o tom ako čo sa deje. Kontakt taktiež samozejme.

Čo by si na záver odkázal všetkým mladým ľuďom?

Možno to bude znieť ako klišé, ale tak to v Magna Carta cítime a žijeme. Povedal by som: „Cestujte, spoznávajte, bavte sa, milujte, buďte aktívni. Verte v seba. Motivujte a inšpirujte svoje okolie. Nemusíte byť lepší ako všetci ostatní, stačí ak budete lepší, ako ste si sami dokázali kedykolvek predstaviť. Naša generácia je nositeľom zmeny, ale tá zmena musí začínať od nás. Veríme, že každý mladý človek môže priniesť zmenu do svojej rodiny, svojho okolia, svojej komunity, do rodnej krajiny, či celého sveta. A ak si sa v tomto texte našiel, tak poď a cestuj, spoznávaj, uč sa. My ti to umožníme!“

Pre spravodajský portál EuropskeNoviny.sk spracoval Miroslav Hajnoš

O Miroslav Hajnoš

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices