Európska únia bude mať prvú smernicu o kybernetickej bezpečnosti

BRUSEL – Poslanci Európskeho parlamentu a členské štáty Európskej únie dosiahli v pondelok neskoro večer dohodu na vôbec prvých predpisoch týkajúcich sa tzv. kybernetickej bezpečnosti. Smernica bude od internetových firiem ako Google či Amazon vyžadovať, aby nahlasovali vážne narušenia bezpečnosti.

Dohoda, ktorá je výsledkom päťhodinových rokovaní europoslancov a zástupcov vlád, prišla v reakcii na rastúce obavy z počítačových útokov, ktoré majú za následok narušenie bezpečnosti a súkromia.

Dôležitý krok

Európsky komisár pre jednotný digitálny trh Andrus Ansip uviedol, že nové predpisy upevnia dôveru spotrebiteľov v internetové služby, najmä cezhraničné.

„Internet nepozná hranice – problém v jednej krajine môže mať reťazový efekt vo zvyšku Európy. Preto potrebujeme riešenia kybernetickej bezpečnosti pre celú EÚ. Táto dohoda je dôležitým krokom v tomto smere,“ konštatoval Ansip.

Vyššia bezpečnosť

Nová Smernica o sieťovej a informačnej bezpečnosti stanovuje bezpečnostné a informačné povinnosti pre spoločnosti v dôležitých sektoroch, ako sú doprava, energetika, zdravotníctva a financie.

Viac..  Ivan Štefanec: Vyzývame nepodporovať terorizmus a nasledovať Česko, Fínsko a Švédsko

Pre webové firmy budú platiť menej prísne povinnosti ako napríklad pre prevádzkovateľov letísk.

Internetové spoločnosti ako Google, Amazon, eBay či Cisco – nie ale sociálne siete ako Facebook – budú musieť hlásiť vážne incidenty národným úradom, ktoré im budú môcť udeľovať postihy, ak takéto nariadenia nesplnia.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices