Sylvie Guillaume. PHOTO: © European Union 2015

Pomôže zoznam bezpečných krajín pôvodu pri posudzovaní žiadostí o azyl?

Od začiatku roku 2015 prijali členské štáty EÚ v dôsledku migračnej krízy približne milión žiadostí o azyl. Na podporu jednotlivých členských štátov vytvára EÚ možnosť vytvorenia spoločného zoznamu bezpečných krajín pôvodu.

V septembri bol Európskou komisiou navrhnutý zoznam so siedmimi krajinami. Bezpečnou krajinou sa myslí taká, ktorá spĺňa overené a existujúce demokratické princípy a vo vzťahu k občanom neexistujú žiadne formy prenasledovania. Tiež v nej neprebieha vojna a odmieta sa nehumánne a ponižujúce zaobchádzanie.

„Už dnes existujú zoznamy bezpečných krajín pôvodu v členských štátoch. Verím, že cieľom je spoločný postup 28 štátov, teda aj istá forma dodatočnej vzostupnej harmonizácie v otázke bezpečných krajín pôvodu,“ vysvetľuje Sylvie Guillaume zo Skupiny progresívnej aliancie socialistov a demokratov.

Zoznam bezpečných krajín pôvodu sa má využívať ako akási brzda pri žiadostiach o azyl, nie ako nástroj na migračnú krízu. Zahrnuté sú v zozname aj balkánske krajiny, ktorých obyvatelia dnes tvoria 17 % žiadateľov o azyl, no schvália sa približne 2 %. Niektorí môžu veriť, že sa zoznam využije na pozastavenie či neposudzovanie žiadostí, ale rada by som zdôraznila, že hoci je niekto občanom bezpečnej krajiny pôvodu, stále si môže požiadať o azyl v krajine EÚ,“ hovorí poslankyňa.

Viac..  Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Otázka nastáva pri zaradení Turecka do zoznamu bezpečných krajín, o ktorom sa ešte bude diskutovať. Sylvie Guillaume hovorí: Pri porovnaní s kritériami je miera tureckých žiadostí o azyl v EÚ oveľa vyššia a miera kladných odpovedí je tiež vysoká, platí to zvlášť pre ľudí kurdského pôvodu.“

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices