Zúfalí utečenci čakajú na otvorenie hranice, nechcú ich pustiť ďalej

SKOPJE – V grécko-macedónskom pohraničí čakajú tisíce migrantov na otvorenie macedónskej hranice aj pre cudzincov, ktorým západné krajiny v týchto dňoch azyl neposkytujú. Sú medzi nimi aj kresťania, ktorí z domoviny utekajú pre zlú ekonomickú a politickú situáciu. Niektorí sú rozhodnutí na hraniciach prečkať i Vianoce.

Koľajisko železničnej trate na grécko-macedónskej hranici je zahalené dymom z okolitých ohnísk.

Grécke úrady predpokladali, že táto oblasť bude len prestupným miestom, na ktorom sa zdržia utečenci smerujúci na západ len niekoľko hodín.

Dnes má niekoľko hektárov a prespávajú tu tisícky utečencov.

Bez povolenia

Ani jeden z týchto ľudí nepožiadal Grékov o poskytnutie trvalého útočiska, napriek tomu už ale teraz len niektorí z nich túžia po vysnívanom Nemecku.

Mnohí by boli vďační aj za to, ak by ich cez macedónsku hranicu pustili s konečným cestovným lístkom napríklad do Švédska.

Jedným z tých, ktorým sa každým dňom rozplýva nádej je aj Steve Lenia z Iraku. Povolaním je dizajnér a fotograf.

„Som kresťan, ako veľmi veľa ďalších ľudí, ktorí tu čakajú. Nikto s nami nekomunikuje, macedónskej polícii nemôžeme nič povedať. Ani sa poriadne nespýtajú, kto sme a už nás vracajú späť. Robia to aj tým, ktorých reálne majú pustiť ďalej. Ľudia sú zmätení,“ hovorí Steve a dodáva, že na hraniciach ostanú aj počas Vianoc.

Viac..  Nezamestnanosť v eurozóne zotrvala vo februári na 6,5 %

V Iráne nemá prácu, preto pokračuje na západ, aby bol užitočný v tom, čo dokáže.

„Aby sme sa dostali až sem, riskovali sme životy. To myslím vážne, aby sme mohli byť tu. My sa nemôžeme obzrieť späť, musíme zostať tu a čakať,“ hovorí.

Nevedia, čo bude

Už takmer tretí týždeň čaká na prekročenie hraníc aj dvadsaťpäťročný Kamal z Bangladéša. Žije z toho, čo dostane od humanitárnych pracovníkov. Dúfa, že polícia zmení názor a argument, o ktorom si myslí, že mu otvorí hranice.

„Preto, že ja neprichádzam z Bangladéša ale z Iraku, kde som dva roky legálne pracoval. Teraz to už tam nie je možné. Tak prečo ma nepustia? Tomu nerozumiem,“ hovorí.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices