Timothy Kirkhope. PHOTO: © European Union 2015

Parlament a Rada sa nevedia dohodnúť na dobe uchovávania údajov cestujúcich

Po tohtoročných nepokojoch a teroristických útokoch sa viacerí poslanci, ale aj odborníci zhodli na tom, že cesta k bezpečnosti v Európe môže viesť aj cez systematický zber, výmenu a uschovávanie údajov o leteckých pasažieroch (PNR).

Nie všetci poslanci v tom vidia výhodu. Oponenti tohto návrhu hovoria, že je v rozpore s právom na súkromie a ochranu osobných údajov. Spravodajcom v tejto veci je Timothy Kirkhope zo Skupiny európskych konzervatívcov a reformistov. Členské štáty veria, že treba začleniť aj lety v rámci EÚ, čím by sa boj proti terorizmu, obchodovaniu, pašovaniu drog a rôznym iným druhom kriminality stal efektívnejším,“ hovorí spravodajca.

Diskutovalo sa o dobe uchovávania údajov, pričom návrhy oboch strán, ktoré sa podieľajú na PNR systéme sú odlišné. Rada žiadala uchovávanie na päť rokov, kým sa údaje vymažú a Parlament požadoval 30 dní. Pokiaľ ide o mňa ako spravodajcu, musí to byť primeraná doba.  A 12 mesiacov či ešte viac sa mi nezdá ako primerané,“ hovorí Kirkhope.

Viac..  Von der Leyenová vyjadrila sústrasť rodinám humanitárnych pracovníkov WCK

Dohoda o systéme PNR by mala byť uzatvorená do konca roka a mala by zabezpečovať výmenu relevantných a užitočných informácií.

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

Peter Pollák: Ten, kto vtrhne na cudzie územie a zabíja nevinné deti je terorista a tak sa k nemu musíme aj správať

Chcete byť v obraze? Prihláste sa na bezplatný odber spravodajstva z EÚ 👉 PRIHLÁSENIE. Poslanci …

Consent choices