Poliaci nesúhlasia s rušením britských sociálnych dávok

VARŠAVA – Niektoré z požiadaviek Veľkej Británie na reformu Európskej únie sú pre Poľsko neprijateľné, vyhlásila to poľská premiérka Beata Szydlo na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Davidom Cameronom vo Varšave.

Poľská premiérka dodala, že sa zatiaľ nedohodli v spornej otázke sociálnych dávok pre migrantov z členských krajín Európskej únie, ktoré chce Londýn obmedziť.

Neprijateľné požiadavky

Premiérka povedala, že Poľsko si želá, aby Británia zostala v EÚ, a urobí pre to všetko, ale niektoré z Cameronových požiadaviek sú „pre nás jednoducho neprijateľné“.

„Existujú záležitosti, v ktorých sa plne nezhodujeme… Je to okrem iných záležitosť sociálnych dávok,“ citovala Szydlo tlačová agentúra Reuters.

Bezpečnostná kríza v EÚ

Cameron povedal, že plánovaná reforma vzťahov Británie s EÚ, ktorú chce dosiahnuť ešte pred referendom o zotrvaní krajiny v únii, nadobudla na význame vzhľadom na bezpečnostnú krízu v EÚ.

Na stretnutí s poľskou premiérkou podľa jeho slov hovorili o britských plánoch na reformu vzťahov a dohodli sa, že sa pokúsia nájsť riešenie na požiadavku Londýna, ktorej cieľom je obmedziť sociálne dávky pre migrantov z EÚ.

Viac..  M. Wiezik: Zmrazené fondy pre Maďarsko môžu byť uvoľnené len ak dôjde k náprave

„Dokonca aj v najťažšej záležitosti sociálnych dávok sme sa zhodli, že sa spoločne pokúsime nájsť riešenie,“ povedal Cameron reportérom. „Verím, že s politickou vôľou, ktorú som videl v Poľsku, cestu nájdeme.“

Podpora pre reformy

Cameronova návšteva je súčasťou série ciest po členských krajinách EÚ, ktorých cieľom je získať podporu pre ním požadované reformy únie. Medzi návrhy, ktoré presadzuje britský premiér, patrí popri kontrole migrácie aj obmedzenie sociálnych príspevkov pre občanov iných členských štátov únie pracujúcich v Británii, respektíve ich podmienenie štvorročným obdobím ohláseného pracovného pomeru.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Titul Európsky strom roku získal buk menom „Srdce záhrady“

Strom nazývaný „Srdce záhrady“, v juhozápadnej oblasti Poľska, získal titul Európsky strom roka 2024. Buk, …

Consent choices