Pozrite si ako jednotlivé dopravné prostriedky znečisťujú ovzdušie

Približne štvrtina celkových emisií skleníkových plynov v Európskej únii, konkrétne v podobe oxidu uhličitého, vzniká v oblasti dopravy. Poslanci Európskeho parlamentu odsúhlasili zníženie emisií do roku 2030 o 40 % oproti úrovni emisií v roku 1990.

Poslanci trvajú rovnako na 40 % aj v oblasti znižovania energetickej účinnosti. Jednotlivé druhy dopravy sa v produkovaní oxidu uhličitého líšia. Medzi najviac znečisťujúce patrí letecká doprava. Pri predpoklade, že by lietadlom cestovalo 88 ľudí produkcia CO2  sa za kilometer vyšplhá až na 285 gramov na osobu.

Na druhej strane sa medzi najmenej znečisťujúce považujú vlaky a autá. Pri obsadení 156 miest vo vlaku by na jednu osobu pripadala produkcia 14 gramov CO2 na kilometer. Sporné je využívanie áut, ktoré pri päťčlennej posádke vyprodukujú približne 42 gramov na osobu a kilometer. Otázku však vzbudzujú elektrické autá, ktoré v procese výroby elektriny prostredníctvom spaľovania uhlia znečistia prostredie viac ako bežné automobily.

Viac..  Michal Wiezik: Máme nový, veľký nástroj na znižovanie emisií z priemyslu. Týka sa aj poľnohospodárov

Viac sa dozviete v priloženom videu:

O vik

Odporúčame pozrieť

ovzdusie, klima

EK navrhuje rámec na spoľahlivé certifikovanie vysokokvalitného odstraňovania oxidu uhličitého

Európska komisia (EK) v stredu prijala návrh prvého celoúnijného dobrovoľného rámca na spoľahlivé certifikovanie vysokokvalitného …

Consent choices