9 z 10 slovenských domácností býva vo vlastnej nehnuteľnosti. V Nemecku je to len polovica

Vývoj na trhu s nehnuteľnosťami v súčasnosti kupujúcim praje. Síce sa už ceny bytov a domov vybrali mierne smerom nahor, stále sú o pätinu lacnejšie ako v závere roka 2008, teda pred vypuknutím krízy. Záujemcom o nové bývanie hrá do karát aj vývoj na úverovom trhu, nakoľko úrokové sadzby dosahujú rekordné minimá. Tento týždeň sme sa ale pozreli na nehnuteľnosti trochu netradične. Zaujal nás pohľad na to, ako žijú slovenské rodiny, či uprednostňujú život v byte alebo v dome, či nehnuteľnosť, v ktorej bývajú, aj sami vlastnia, koľko našich domácností je jednočlenných a aký je podiel rodín len s 1 rodičom. Vychádzali sme pritom z údajov Eurostatu.

tabulka
* % z celkového počtu domácností, ** % z celkového počtu rodín
Zdroj: analytický tím Poštovej banky podľa údajov Eurostat, rok 2014

„Deväť z desiatich slovenských domácností žije vo vlastnom. To znamená, že sú majiteľmi bytu alebo domu, v ktorom bývajú. Je to druhý najvyšší podiel v celej EÚ. Predbehlo nás iba Rumunsko, kde vo vlastnom žije až 96 % domácností,“ uviedol analytický tím Poštovej banky.

Na čele európskeho rebríčka sa nachádzajú predovšetkým nové členské krajiny únie vrátane našich susedov z V4, Litvy, Lotyšska, Bulharska či Chorvátska. Historicky je totiž dané, že obyvatelia z týchto krajín si po páde socialistického režimu zväčša odkupovali byty do osobného vlastníctva, pričom za bývalého režimu trh s nehnuteľnosťami v podstate neexistoval. Ďalším dôvodom je aj to, že trh s nájomnými bytmi v takej podobe, ako v západnej Európe, nie je v týchto krajinách takmer vôbec rozvinutý.

Na opačnom konci rebríčka zase môžeme nájsť vyspelé ekonomiky únie. Len približne každý druhý Nemec je vlastníkom nehnuteľnosti, v ktorej býva. Podobná situácia je aj v susednom Rakúsku. Menej ako dve tretiny domácností bývajúcich vo vlastnom nájdeme aj v Dánsku, vo Veľkej Británii, Francúzsku či v Holandsku. V týchto krajinách je zároveň najvyšší podiel obyvateľstva, ktorí si nehnuteľnosť, v ktorej bývajú, prenajímajú.

Viac..  EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Uprednostňujú Slováci život v byte, ale skôr túžia po vlastnom dome? Stav je v podstate vyrovnaný. Zatiaľ čo v byte býva 50,3 % našincov, v dome žije 49,4 % Slovákov. Európsky priemer je pritom naklonený viac v prospech vlastných domov, kde býva takmer 60 % Európanov a v bytoch zvyšných 40 %. Bývanie v dome najviac obľubujú Briti, keďže takto žije až 85 % z nich. Opačná situácia je v Španielsku, kde v dome žije len tretina obyvateľov a v bytoch až dve tretiny.

Až štvrtina slovenských domácností je jednočlenných. Predpokladáme, že ide predovšetkým o domácnosti dôchodcov alebo o domácnosti mladých ľudí, ktorí sa už osamostatnili od rodičov, ale ešte si nezaložili vlastnú rodinu. Na prvý pohľad sa to môže zdať ako vysoké číslo, v únii ako takej je to ale až takmer tretina a v Dánsku tvoria jednočlenné domácnosti až 45 % zo všetkých domácností. Európsky priemer ale prekračujeme pri pohľade na rodiny žijúce len s jedným rodičom. Na Slovensku totiž až viac než pätinu [21,4 %] rodín tvoria rodiny len s jedným rodičom, pričom v EÚ je to len 16 %. Manželské páry s alebo bez detí tvoria 72 % našich rodín a zvyšných 6,6 % predstavujú partnerské zväzky. Najvyšší podiel rodín s 1 rodičom nájdeme v Lotyšsku a to až tretinu. Naopak, najvyšší podiel rodín, ktoré sú tvorené manželmi, je na Cypre [až 84 %] a v Grécku [82 %].

O dac

Odporúčame pozrieť

EK schválila Slovensku 20 miliónov eur na podporu podnikov v súvislosti s vojnou na Ukrajine

Európska komisia schválila slovenskú schému vo výške 20 miliónov eur na podporu podnikov pôsobiacich v prvovýrobe …

Consent choices