Brusel má obavy ako to dopadne s TTIP

Dohoda známa pod názvom TTIP je pre mnohých veľkým otáznikom. Má priniesť otvorenie spoločného trhu so Spojenými štátmi a zlacnenie tovaru. Pre Európske noviny potvrdil zdroj priamo z okruhu odborníkov Európskeho parlamentu, ktorí sa venujú vytvoreniu dohody, že jej schválenie môže byť ohrozené.

Kritizovaná dohoda TTIP nesie so sebou aj veľa otázok a sporných bodov, ktoré sú stále v štádiu riešenia. Vnútorné rozpory sa po dohode oboch strán však napraviť môžu. Zmluvu, ktorá nám môže priniesť aj napríklad geneticky modifikované potraviny, však ohrozujú aj bližiace sa americké voľby. To, že terajšia Obamova vláda je zmluve TTIP naklonená, neznamená, že ju podporí aj ďalší americký prezident.

„Áno, máme trochu obavy ako to dopadne, ale popravde sa viac obávame toho, ako dopadnú voľby v Európe, najmä vo Francúzsku, kde vyhrala regionálne voľby La Pennová. Všetko je otvorené, pred pár mesiacmi sme si nevedeli predstaviť, že sa Donald Trump dostane v preferenciách tak vysoko,“ potvrdil zdroj pre Európske noviny.

Viac..  Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Menenie vlád môže ohroziť každý jeden projekt, na ktorom poslanci a komisári v parlamente dlhé roky pracujú.

O bed

Odporúčame pozrieť

Benefitom členstva v EÚ sú podľa analytikov najmä jednotný trh a eurofondy

Voľný prístup slovenských firiem na spoločný trh s viac ako 450 miliónmi ľudí, voľný pohyb …

Consent choices