PREHĽAD: Program europarlamentu na budúci týždeň, riešiť budú najmä boj proti terorizmu a utečeneckú krízu

Sacharovovu cenu za rok 2015 získa saudský bloger Raif Badawi

Tohtoročným laureátom Sacharovovej ceny za slobodu myslenia je Raif Badawi, saudskoarabský bloger, ktorý bol v roku 2012 na základe obvinenia z urážky islamských hodnôt zatknutý a následne odsúdený na desať rokov odňatia slobody, 1.000 rán bičom a vysokú pokutu. Cenu si v mene Raifa Badawiho prevezme jeho manželka Ensaf Haidar počas stredajšej slávnostnej ceremónie v Štrasburgu.

Rozprava o výsledku parížskej klimatickej konferencie COP21

Výsledok rokovaní v rámci konferencie OSN o zmene klímy v Paríži bude v utorok predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady (ministrov) EÚ a Európskej komisie. Na konferencii sa zúčastnila aj delegácia 15 poslancov z výborov EP pre životné prostredie a priemysel.

Migrácia, hospodárska a menová únia, boj proti terorizmu a britské referendum: Rozprava pred samitom s Jeanom-Claudom Junckerom
Boj proti terorizmu, opatrenia zamerané na zvládnutie utečeneckej krízy, dobudovanie hospodárskej a menovej únie, posilnenie vnútorného trhu EÚ a požiadavky na reformu Únie predložené britským premiérom v súvislosti s referendom o zotrvaní Spojeného kráľovstva v EÚ. Hlavné body zasadnutia Európskej rady v dňoch 17. a 18. decembra budú v stredu od 9h predmetom rozpravy poslancov s predsedom EK Jeanom-Claudom Junckerom a zástupcom luxemburského predsedníctva v Rade.

Zintenzívnenie kontrol na vonkajších hraniciach EÚ

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans predostrie poslancom v utorok popoludní plány exekutívy EÚ na posilnenie agentúry Frontex a zriadenie Európskej pohraničnej a pobrežnej stráže.

Zdaňovanie právnických osôb: Viac transparentnosti a koordinácie na úrovni EÚ

Parlament bude v utorok popoludní diskutovať a v stredu hlasovať o svojich odporúčaniach na zavedenie legislatívnych opatrení zameraných na posilnenie transparentnosti, koordinácie a celoúnijného zbližovania politík v oblasti zdaňovania príjmov právnických osôb. Komisia bude na poslancami schválený text nútená zareagovať, a to aj v prípade, že nepredloží samostatný legislatívny návrh.

Parlamentná vízia ambicióznej energetickej únie

Vízia Európskeho parlamentu v oblasti vytvorenia stabilnej a odolnej energetickej únie a výhľadová politika EÚ v oblasti klimatických zmien bude v pondelok večer predmetom rozpravy a v utorok hlasovania poslancov. Text nelegislatívneho uznesenie zareaguje na oznámenie Komisie z februára 2015. Plénum sa tiež v samostatnom uznesení vyjadrí k prepájaniu elektrických sietí v rámci EÚ.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

Rozprava o budúcnosti eurozóny s predsedom Euroskupiny Jeroenom Dijsselbloemom

Hospodárske a sociálne priority EÚ na rok 2016, ktoré Komisia vytýčila v Ročnom prieskume rastu, ako aj špecifické odporúčania pre eurozónu, ktoré exekutíva EÚ predstavila 26. novembra, budú v utorok dopoludnia predmetom rozpravy poslancov so zástupcami Rady a Komisie. Do rozpravy sa po prvýkrát zapojí aj predseda Euroskupiny Jeroen Dijsselbloem.

Prísnejšia kontrola vyvážaných zbraní

Poslanci počas stredajšej rozpravy vyzvú členské štáty, aby v súvislosti s novou bezpečnostnou situáciou v okolí EÚ dôslednejšie aplikovali osembodový kódex Únie pre vývoz zbraní. Predložený text nelegislatívneho uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať vo štvrtok, zdôrazňuje, že tieto obchodné toky nie sú v súlade s priamym bezpečnostným záujmom EÚ. Členské štáty Únie vyviezli v roku 2013 do tretích krajín zbrane v celkovej hodnote 26,7 miliardy eur.

Pomoc EÚ pre kovospracujúci a oceliarsky priemysel

EÚ by mala vynaložiť viac úsilia na pomoc svojmu kovospracujúcemu a oceliarskemu priemyslu, vrátane revízie únijných nástrojov na ochranu obchodu, uvádza sa v návrhu nelegislatívneho uznesenia, o ktorom bude plénum hlasovať v stredu. Podľa poslancov potrebuje tento druh výroby predvídateľné ceny energií, jasný právny rámec v oblasti dodávok elektriny, harmonizáciu režimov kompenzácií nepriamych nákladov poskytovaných vo forme štátnej pomoci a mechanizmy transgeneračného prenosu zručností.

Stanovisko EP k stavu maďarskej demokracie

Parlament vo štvrtok zhodnotí doterajšiu činnosť Komisie v oblasti monitoringu demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku. Nelegislatívne uznesenie EP nadviaže na plenárnu rozpravu o politickom vývoji v Maďarsku z 2. decembra, v rámci ktorej poslanci diskutovali o aktivovaní rámca EÚ zriadeného za účelom predchádzania systémovým ohrozeniam zásad právneho štátu.

 

O dac

Odporúčame pozrieť

azyl, migranti

Komisia bilancuje hlavné úspechy v oblasti migrácie a azylu

Komisia prijala oznámenie, v ktorom hodnotí výsledky dosiahnuté v oblasti migrácie a azylu za posledné …

Consent choices