Angela Merkel odmieta v boji proti islamistom spolupracovať s Asadom

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkel vylučuje akúkoľvek spoluprácu so sýrskym prezidentom Bašarom Asadom v boji proti radikálom z Islamského štátu. Utečenci zo Sýrii utekajú práve pred ním, povedala.

„Medzinárodná aliancia proti IS nezahŕňa Asada a jeho jednotky. Nezabúdame, že väčšina z utečencov, ktorí k nám prišli, utekajú pred Asadom,“ zdôraznila Merkel v rozhovore, ktorý priniesol Augsburger Allgemeine.

„Pokračuje v zhadzovaní barelových bômb na vlastných ľudí. Na čele štátu nemá budúcnosť,“  povedala kancelárka, ktorá ale súčasne vyzvala na politické riešenie konfliktu medzi režimom a jeho odporcami.

Boj proti IS

V reakcii na teroristické útoky v Paríži z 13. novembra sa Nemecko rozhodlo zapojiť do koalície bombardujúcej pozície IS v Sýrii. Tento týždeň na základňu v južnom Turecku vyslalo prvých vojakov aj prvé prieskumné lietadlá.

Nemecké stroje sa ale nezúčastnia priamo na náletoch a nemeckí vojaci sa ani nezúčastnia na pozemných bojoch. Súčasťou koalície sú Spojené štáty, Francúzsko, Turecko a niekoľko arabských krajín.

Viac..  Krajiny EÚ sa dohodli na prísnejších pravidlách pre dovoz ukrajinských výrobkov

Ideálne riešenie

Kancelárka v interview obhajovala aj svoj odmietaví prístup k uzatvoreniu nemeckej hranice pred prílivom utečencov. Čelí totiž kritike nielen vo svojej strane, ale aj v Európe.

„Pracujem na znížení počtu utečencov, ale je ilúziou si myslieť, že problém sa dá vyriešiť na nemecko-rakúskej hranici. Veľké utečenecké vlny môžeme vyriešiť len medzinárodnou spoluprácou,“ vyhlásila.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Lagardová: Európa a USA by nemali súťažiť o to, kto ponúkne vyššie dotácie

Európa a USA by sa mali vyhnúť ponúkaniu nadmerných ekonomických výhod v snahe podporiť hospodársky …

Consent choices