ISIS dobrovoľne obetoval výhody asymetrickej vojny a Západ to nevie využiť

Moderný teror stelesňuje najefektívnejšie využitie násilia v dejinách vojen. Teroristi dokážu vyťažiť maximálny zisk pri minimálnej investícii do ľudí a materiálu. Pomocou niekoľkých zabijakov ozbrojených samopalmi a výbušninami, alebo len hrozbou útokov sú schopní paralyzovať veľké mestá ako Paríž, či Brusel, píše Josef Joffe v komentári pre Hoover Institution.

Aj keď teroristi nikdy nedosiahli vo vojne proti Západu žiadne strategické víťazstvo, náklady ohrozených štátov sa blížia k nákladom na skutočné vojny. Od útokov 9/11 vynaložili Západné štáty stovky miliárd na posilnenie vnútornej bezpečnosti. Boli prinútené obmedziť slobodu vlastných občanov. V Európe strach posilňuje radikálov a rozdeľuje spoločnosť. V tom je sila teroristických skupín.

Napriek všetkému teroristi z Islamského štátu dobrovoľne obetovali výhody asymetrického boja. Vzdali sa svojej neviditeľnosti. „Hrôza má teraz spiatočnú adresu pre návrat odosielateľovi“, konštatuje Joffe.

Hlavné mestá ISIS sú Rakka a Mosul. Teroristi majú infraštruktúru, administratívu, ekonomiku… Bojujú ťažkými zbraňami a vo veľkých formáciách, rovnako ako konvenčné armády. To všetko si vyžaduje logistiku a komunikačné siete. Na rozdiel od ostatných teroristických skupín, ISIS ponúka bohaté ciele pre útoky spojeneckých armád. Západ môže využiť svoje osvedčené zbrane a obrovskú presilu.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Zlou správou je, že Západ ich využívať nebude. Aspoň zatiaľ. Na vyslanie pozemnej armády nie je politická vôľa. Leteckých útokov na pozície Islamského štátu je žalostne málo. Okrem toho, pri leteckých útokoch trpia civilisti, čo obmedzuje spojencov a posilňuje Islamský štát. Protivníci Islamského štátu v regióne sa zasa nemôžu spoľahnúť na ochranu USA a nebudú riskovať.

Možno nastane zlom po ďalších útokoch teroristov na európskom alebo americkom území, ktorými ISIS stále  hrozí.

Ilustračná fotografia: zoriah/flickr

 

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Skripek

Branislav Škripek: Stojíme pred otázkou, ako prinavrátiť utečencov naspäť domov, na Blízky východ

V dňoch 25.-27.9.2018 sa v Bratislave konajú študijné dni Európskych konzervatívcov a reformistov, ktoré hosťujú …

Consent choices