USA sa boja útokov. Odhalili stovky podporovateľov Islamského štátu

WASHINGTON – Americká FBI sa snaží zmapovať koľko prípadných útočníkov a sympatizantov teroristických organizácií by sa mohlo na území Spojených štátov nachádzať. Číslo je alarmujúce, rovnako ako počet zadržaných ľudí napojených na radikálov.

Bezpečnostní analytici, tajné služby, aj špecialisti na terorizmus sa snažia zistiť, koľko ľudí napojených na teroristov sa v krajine nachádza.

Hovoria o vyše 900 aktívnych prípadoch. Číslo ale môže byť oveľa vyššie, pretože sa sem nerátajú takzvaní osamelí vlci, teda útočníci, ktorí konajú na vlastnú päsť.

Podporovatelia terorizmu

Podľa univerzity Georgea Washingtona, ktorá sa pustila do štúdie, sa na území USA nachádza až 300 aktívnych podporovateľov Islamského štátu.

Zmapovali ich cez sociálne siete, kde vyjadrovali podporu terorizmu. Pozornosť polície a FBI sa zintenzívnila aj po minulotýždňovom útoku v San Bernardine v Kalifornii, ktorý si vyžiadal 14 ľudských životov.

„Inšpirovali sa u zahraničných teroristických skupín. Pracujeme intenzívne na zistení presného zdroja, ktorý ich naviedol na spáchanie útoku,“
informoval riaditeľ FBI James Comey.

Viac..  Ženy musia mať plnú kontrolu nad svojimi sexuálnymi a reprodukčnými právami

Cesta za islamistami

Celkovo zatiaľ skončilo v putách 71 ľudí pre aktivity spojené s Islamským štátom, a až 56 prípadov je z tohto roku.

Jedným z nich je aj Ahmed Mohamed El Gammal, ktorému sa pomocou spolužiaka podarilo dostať do Sýrie do výcvikového tábora islamistov. Podľa FBI je vycestovávanie za účelom výcviku na ústupe.

Odhaduje ale, že vyše 250 Američanov odišlo do zahraničia len z dôvodu, aby sa pridali k teroristom v Iraku a Sýrii.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

more

Španielsko nepodporuje nasadenie misie EÚ na ochranu lodí v Červenom mori

Španielsko nesúhlasí s nasadením protipirátskej misie EÚ na účely ochrany námornej dopravy v Červenom mori …

Consent choices