Veľkosť migračného toku prekvapila európskych politikov, s jej riešením sú zatiaľ spokojní

Nedávno podľa oficiálnych zdrojov prekročil hranice Nemecka miliónty migrant. Podľa neoficiálnych zdrojov to môže byť ešte o čosi viac. Europoslanci však zaryto tvrdia, že postup Únie v tejto problematike je v súlade s plánmi.

Obrovský počet migrantov, o ktorých sa musia členské štáty postarať, prináša so sebou aj veľké finančné náklady. Tie môžu narásť o takých rozmerov, že sa niektorí odborníci obávajú, že ovplyvnia hospodársky rast štátov a tým pádom aj Únie.

„Tu ide o to, že ten migračný prítok my nevnímame ako niečo, čo má negatívny vplyv na hospodársky rast. Tie čísla, ktoré máme my z analýz, vyplýva, že to bude mať len mierny hospodársky vplyv,“ hovorí eurokomisár Neven Mimica.

Vyjadril sa aj k migračnej politike Únie. „Už od začiatku utečeneckej krízy sme hovorili, že keď sa ľudia nachádzajú zoči voči existenciálnym ťažkostiam, našou úlohou je chrániť hranice, ale aj v spolupráci s 3 krajinami sa musíme snažiť racionálne podporovať tých, čo prichádzajú. My máme globálnu politiku, na ktorú som hrdý. Som voči tejto politike solidárny a pokiaľ ide o hospodársku situáciu, nič nemôže spochybniť to, že sme sa rozhodli správne. Práve naopak,“ dodal Mimica.

Viac..  Právo na opravu: jednoduchšie opravy ako lákavejšia možnosť pre spotrebiteľov

 

O bed

Odporúčame pozrieť

utecenecka kriza, migranti

Cyprus žiada EÚ o pomoc pri zastavení prílevu sýrskych utečencov

Cyprus vyzval v stredu EÚ na prijatie ráznych krokov na zastavenie prílevu prevažne sýrskych utečencov, …

Consent choices