Flašíková Beňová 2
Monika Flašíková Beňová, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

M. Flašíková Beňová: Trestanie obchodníkov s ľudským nešťastím musí byť rýchle a exemplárne

Dôležitou témou rozpravy v rámci dnešného rokovacieho dňa Európskeho parlamentu (EP) bude aj informácia o balíku opatrení zameranom na európsky systém pohraničnej a pobrežnej stráže, ako aj rozšírenie mandátu FRONTEX. Návrh viacerých krokov v reakcii na utečeneckú krízu predstavila Komisia ešte v máji tohto roku. Teraz už pôjde o praktické rozhodnutia, ich implementáciu a napĺňanie v snahe o obmedzenie prívalu migrantov do Európy.

Opatrenia by sa mali týkať aj boja proti zločineckým prevádzačským sieťam, ktoré situáciu zneužívajú a na utečeneckej kríze bezcharakterne profitujú. „Identifikácia a trestanie obchodníkov s ľudským nešťastím musia byť rýchle a exemplárne. V opačnom prípade ich nebude možné zastaviť,“ uviedla poslankyňa EP Monika Flašíková Beňová. Členské štáty, ktoré čelia najväčšiemu náporu utečeneckej vlny by mali mať tiež možnosť požiadať o okamžitú, operatívnu podporu.

Spoločný systém pohraničnej a pobrežnej stráže je vo veľkej miere reakciou na nedostatočnú schopnosť niektorých členských štátov dôsledne chrániť vonkajšiu Schengenskú hranicu. „Ide predovšetkým o Grécko, ktorého situácia, ako aj samotná hranica sú z pohľadu ochrany  komplikované. Bohužiaľ však zo strany jeho predstaviteľov necítiť potrebnú snahu o nápravu, skôr naopak. Doteraz prakticky len stiahli chvost a poddali sa situácii keď väčšina migrantov prichádza do Európy práve cez ich deravé hranice,“ uzavrela europoslankyňa.

Viac..  Raňajkové jedlá: EP prijal pravidlá pre lepšiu informovanosť spotrebiteľov

O dac

Odporúčame pozrieť

migranti

Počet migrantov prichádzajúcich do EÚ cez Stredozemné more stúpol

Počet ľudí prechádzajúcich cez centrálnu časť Stredozemného mora vzrástol za prvé štyri mesiace tohto roka …

Consent choices