Nemecká kancelárka Merkel odmietla žiadoť Američanov o tvrdší boj proti IS

BERLÍN – Nemecká kancelárka Angela Merkel odmietla žiadosť USA o zintenzívnenie vojenskej pomoci v boji proti extrémistickej organizácii Islamský štát. Uviedla to v rozhovore pre nemeckú verejnoprávnu televíziu ZDF.

„Domnievam sa, že Nemecko nesie svoj podiel zodpovednosti a že nie je potrebné hovoriť o nových aspektoch týkajúcich sa tejto záležitosti,“ povedala Merkel.

List z Pentagónu

Týmito slovami reagovala na správu časopisu Der Spiegel o údajnom liste amerického ministra obrany Asha Cartera nemeckej vláde. Šéf Pentagónu v ňom žiadal Nemecko, aby poskytlo viac vojenských prostriedkov v boji proti IS, vysvetľuje agentúra Reuters.

Hovorca rezortu obrany v Berlíne potvrdil len to, že vláda dostala zo Spojených štátov list, bližšie podrobnosti neposkytol. Berlín podľa neho obsah písomnosti zvažuje.

List dostali aj iní spojenci

Podľa týždenníka Der Spiegel list adresovaný Nemecku neobsahuje konkrétne požiadavky. Podobné výzvy údajne dostali aj iní spojenci USA.
Poslanci nemeckého Spolkového snemu (Bundestagu) 4. decembra schválili účasť nemeckých ozbrojených síl na vojenskej operácii západnej koalície voči Islamskému štátu v Sýrii.

Viac..  Nové pravidlá EÚ na ochranu kritických hlasov pred súdnym zastrašovaním

Na základe schváleného mandátu sa do boja proti IS môže zapojiť maximálne 1 200 nemeckých vojakov, šesť prieskumných lietadiel Tornado, jedno tankovacie lietadlo, satelitná techniku a fregata.

Nemecké jednotky sa už od februára tohto roka angažujú vo výcviku severoirackých kurdských milícií bojujúcich proti IS. Spolková republika od vlani zásobuje tieto polovojenské oddiely aj zbraňami.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecko: Nová politická strana chce rozpustiť EÚ a zrušiť klimatické politiky

Nová nemecká politická strana, Aliancia Sahry Wagenknechtovej (BSW), sa v prípade úspechu v tohtoročných voľbách …

Consent choices