Poslanci chcú, aby si štáty vymieňali informácie o daniach

Podľa Komisie ukracujú daňové úniky EÚ každoročne o trilión eur. A ako sa ukázalo v kauze LuxLeaks, niekedy sú to samé štáty, ktoré nadnárodným firmám ponúkajú zvýhodňujúce daňové režimy. Na toto počínanie si posvietil osobitný výbor EP pre daňové rozhodnutia. Správu, v ktorej predkladá svoje zistenia a odporúčania, mu už odobrilo i parlamentné plénum. 15. 12. budú poslanci rokovať o ďalšej správe. Tá požaduje, aby Komisia navrhla legislatívu na obmedzenie daňovej súťaže medzi krajinami EÚ.

V návrhu správy od Anneliesse Dodds (S&D, UK) a Luděka Niedermayera (EĽS, ČR) Parlament žiada Komisiu, aby navrhla legislatívu, ktorá by členským štátom ukladala povinnosť informovať sa navzájom o znižovaní daní pre podniky.

Poslanci okrem toho požadujú ochranu pre whistlebrowerov, ktorí pomáhajú odhaľovať škandály ako napríklad LuxLeaks. Taktiež by si želali, aby firmy oznamovali, aké vysoké dane platia v každej krajine.

Ak správu tento týždeň prijme parlamentné plénum, Komisia bude mať tri mesiace na to, aby prišla s legislatívnym návrhom alebo vysvetlila, prečo tak neučiní.

Zúrivá daňová konkurencia

Členské štáty sa v záujme vyrovnania svojich rozpočtov rozhodli utiahnuť si opasky a míňať menej. Veľkým nadnárodným firmám medzitým poskytli výhody v podobe nižšieho daňového zaťaženia, čím sa vlastne poisťujú proti tomu, aby firmy odišli a platili dane v inej krajine.

Viac..  Poberatelia dôchodkov mimo EÚ musia do 15. apríla doručiť Potvrdenie o žití

V októbri Komisia oznámila, že špeciálne daňové režimy, ktoré poskytlo Luxembursko Fiatu a Holandsko Starbucksu, predstavujú štátnu pomoc, ktorá je ilegálna. Portugalská sociálna demokratka Elisa Ferreira, ktorá sa podieľala na správe osobitného výboru pre daňové rozhodnutia (TAXE), toto rozhodnutie privítala, no zároveň varovala, že „tieto dva prípady potvrdzujú, že daňová konkurencia medzi štátmi, ktoré chcú pritiahnuť firmy a zisky, je v EÚ pravidlom.“

V novembri prijalo plénum správu od osobitného výboru TAXE, ktorá požaduje, aby nadnárodné firmy povinne informovali o svojich ziskoch a daniach v každej krajine. Parlament takisto zriadil nový osobitný výbor, ktorý bude pokračovať v činnosti výboru TAXE a to minimálne do júna 2016.

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices