Parlament požaduje prísnejšiu kontrolu zbraní. Môžu byť totiž použité proti nám

Hrozba terorizmu núti Európu zamyslieť sa nad tým, komu predáva svoje zbrane. Len v roku 2013 vyviezli štáty EÚ do tretích krajín zbrane v hodnote 26,7 miliárd eur. Parlamentné plénum bude rokovať a hlasovať o správe, ktorá požaduje prísnejšie pravidlá pre ich vývoz. V neskoršom období sa mal Parlament vyjadriť i k novým pravidlám ohľadne kontroly strelných zbraní.

„Bezpečnostná situácia v Európe je dnes úplne iná ako pred piatimi rokmi,“ hovorí švédska poslankyňa zo skupiny Zelených/ESA Bodil Valero, ktorá pripravila správu o vývoze zbraní. „Počas mnohých rokov sme predávali zbrane krajinám, ktorí boli vtedy stabilné, no dnes sa nachádzajú v konfliktoch. Ak tu poriadne nezhodnotíme riziká, tak budeme mať problémy. Dnes totiž vidíme, že zbrane, ktoré sme predali, môžu byť použité proti nám,“ varuje.

Správa okrem iného vyzýva členské štáty, aby podporovali vytvorenie nezávislého európskeho orgánu na kontrolu zbraní. „Úlohou tohto orgánu bude postarať sa o to, aby všetci rešpektovali minimálne pravidlá. No jednotlivé krajiny budú môcť aplikovať prísnejšie normy,“ vysvetľuje spravodajkyňa.

Tvrdšie predpisy pre vývoz zbraní však budú mať dopad na európsky zbrojný priemysel. „Samozrejme, že ich to ovplyvní, no sú tu aj iné trhy, kde nie je až toľko konfliktov,“ ubezpečuje Bodil Valero. „Obranný priemysel je tu na to, aby sme chránili našich občanov. Je jasné, že podniky musia predávať, no musíme sa postarať o to, aby nepredávali tým nesprávnym ľuďom,“ dodáva.

Viac..  Predsedníčka EK zaželala Pellegrinimu úspech pri plnení nových povinností

Ako obmedziť prístup k zbraniam

Po novembrových teroristických útokoch v Paríži Komisia prišla s návrhom posilniť kontrolu strelných zbraní. 7. decembra predstavila svoje plány parlamentnému výboru pre vnútorný trh. Súčasťou návrhu je i zákaz poloautomatických zbraní na civilné použitie, zákaz reaktivácie vyradených zbraní a online predaja náhradných dielov. Parlament sa bude týmto návrhom zaoberať potom, ako ho Komisia oficiálne predloží.

O dac

Odporúčame pozrieť

zbrane

EU predstavila návrh navýšenia výroby a obstarávania zbraní

Európska únia predstavila návrh masívneho navýšenia produkcie a obstarávania zbraní v rámci bloku. Usiluje sa …

Consent choices