žitňanská
Jana Žitňanská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Jana Žitňanská: Je neprípustné, aby ľudia zomierali pre vyjadrenie svojho názoru

„Raíf Badawí bol dostatočne odvážny na to, aby zdvihol svoj hlas a postavil sa voči ich barbarstvu. A zato ho zbičovali.“ Tieto slová dnes predniesla Ensaf Haidar, manželka uväzneného aktivistu za ľudské práva Raífa Badwího, ktorému Parlament udelil Sacharovovu cenu za to, že sa v Saudskej Arábii snažil presadzovať slobodu myslenia a prejavu.

„Badawí sa stal symbolom a inšpiráciou pre všetkých tých, ktorí v tomto regióne i inde bojujú za základné práva,“ vyhlásil dnes predseda Parlamentu Martin Schulz. „Aj napriek veľkému riziku sa ako bloger odvážne podujal podporovať slobodu myslenia a uplatňoval si svoje právo na slobodu prejavu, čím zaplnil vákuum, ktoré v jeho krajine existuje v dôsledku nedostatku slobodnej tlače.“

Predseda Parlamentu vyzval kráľa Saudskej Arábie, aby blogerovi okamžite odpustil jeho trest a bezpodmienečne ho prepustil.

Okrem toho naliehal i na saudskoarabské úrady, aby skoncovali so systematickými zásahmi proti nenásilným prejavom,“ pričom spomenul ľudí ako Waleed Abu al-Khair, Abdulkarim Al-Khodr, Ashraf Fayadh a Ali Mohammed al-Nimr, ktorý bol odsúdený na smrť. Za to, že vyzval, aby ho prepustili, zožal v pléne veľký potlesk. Predseda Parlamentu okrem toho pripomenul, že krajina predsedá rade OSN pre ľudské práva.

„Sme pripravení na dialóg o ľudských právach“ no „teror ani neľudský právny systém nám nezabránia v tomu, aby sme za ľudské práva bojovali. Neodradí nás ani argument bezpečnosti, dohoda o zbraniach ani peniaze za ropu,“ povedal Martin Schulz Badawího manželke Ensaf Haidar.

Predseda Parlamentu privítal i zástupcov ďalších dvoch finalistov: Mariu-Alejandru Aristeguietu-Alvarez z demokratickej opozície vo Venezuele a Olgu Shorinu, výkonnú riaditeľku nadácie Borisa Nemcova pre slobodu so sídlom v Nemeckou.

Raíf Badawí nie je zločinec. Je to človek, ktorý slobodne myslí a píše

„Slobodne mysliaci Arabi sú zvyknutí svoje myšlienky maskovať, aby vôbec prešli,“ citovala Ensaf Haidar svojho manžela počas dnešného ceremoniálu. „Ideológia, ktorú prijala arabská spoločnosť, považuje slobodné a osvietené myšlienky za rúhanie. Každá slobodná myšlienka tu predstavuje úpadok a odklon od správnej cesty.“

„Raíf nie je zločinec,“ vyhlásila. „Je to človek, ktorý slobodne myslí a píše. To je všetko. Jeho zločinom je jeho slobodný hlas v krajine, ktorá okrem jedného názoru a jedného myslenia neakceptuje nič iné.“

„Je len mysliteľ, ktorý odmietol byť súčasťou stáda, ktoré žije svoj duchovný život mimo tohto času a podlieha nespravodlivým a tyranským zákonom.“

„Udelenie Sacharovovej ceny Raífovi Badawímu je historický okamih. Pán predseda, je to akt vašej odvahy a odvahy všetkých tých, ktorí za Raífa hlasovali,“ vyhlásila.

Viac..  Martin Hojsík: Konečne budeme mať v EÚ jednotnú definíciu o tom, čo sú to sankcie

Raíf Badawí: cenzurovaný, uväznený, no neumlčaný

Saudskoarabský bloger Raíf Badawí sa na svojej web stránke Free Saudi Liberal Network snažil vytvoriť priestor pre sociálny, politický a kultúrny dialóg. Články a komentáre na jeho webe však boli v jeho krajine označené za rúhanie, začo bol odsúdený na desať rokov väzenia a tisíc rán bičom. Okrem toho mu bola vyrubená vysoká finančná pokuta.

Po celosvetovom rozhorčení a obavách o jeho zdravie potom, ako mu bola v januári uštedrená prvá dávka rán bičom, bolo bičovanie pozastavené. No momentálne je však stále vo väzení, kde bol nedávno presunutý so samostatnej cely.

Raíf Badawí prvým laureátom Sacharovovej ceny, ktorý sa nemohol dostaviť na jej slávnostné odovzdávanie. Aun Schan Su Ťij, ktorá získala cenu v roku 1990, si ju mohla prevziať až o 23 rokov neskôr. Dovtedy totiž bola v domácom väzení.

Reakcie slovenských poslancov

„Musíme si ceniť tých, ktorí za slobodu slova bojujú a trpia. Bloger a aktivista Raíf Badawí je jedným z nich. Udelením Sacharovovej ceny vysielame Saudskej Arábii aj ostatným despotickým režimom jasnú správu o našich hodnotách, ktoré nie sú len európske, ale všeľudské,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

„Veľmi ma mrzí, že tu Raíf Badawí nemohol byť s nami, aby si prebral cenu, ktorú si tak veľmi za svoju odvahu a pevnú vôľu zaslúži. Dobre si pamätám, aké náročné boli pre nás novinárov 90-te roky, a to aj bez toho aby sme boli priamo ohrození na živote. Je neprípustné, aby ľudia zomierali pre vyjadrenie svojho názoru,“ uviedla poslankyňa Jana Žitňanská (ECR, SK).

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Európsky parlament

Odhalenie špiónky aj podpora 50 miliárd eur. Europarlament zhodnotil dva roky vojny

Už sú to dva roky od agresívneho napadnutia Ukrajiny Ruskom. Toto dvojročné obdobie bilancoval už …

Consent choices