záborská
Anna Záborská, europoslankyňa. PHOTO: © European Union 2015.

Záborská: Potrat nepatrí medzi ľudské práva

Slovenská europoslankyňa Anna Záborská dnes vo vystúpení v pléne Európskeho parlamentu upozornila, že správa o dodržiavaní ľudských práv by nemala propagovať takzvané „ľudské právo na potrat“. „Je smutné, že ľudské práva sú zneužívané ako zámienka na propagovanie potratov a manželstva osôb rovnakého pohlavia, pričom sa celkom ignoruje princíp subsidiarity,“ zdôraznila Záborská.

Jej vystúpenie sa týkalo výročnej správy o ľudských právach a demokracii vo svete v roku 2014 a politike Európskej únie v tejto oblasti, ktorú Európsky parlament schválil dnes napoludnie. Podľa slovenskej europoslankyne bol pôvodný text tejto správy  vyvážený a obsahoval napríklad výzvu k zrušeniu trestu smrti aj zákaz náhradného materstva ako neľudskej praktiky, ktorá vedie ženy k predaju a prenajímaniu ich tiel.

„Európska únia má veľkú zodpovednosť v oblasti presadzovania toho, aby sa vo svete dodržiavali ľudské práva. Je to otázka ľudskej dôstojnosti, no zároveň aj praktický spôsob, ako predchádzať vlnám migrácie z krajín, ktoré potláčajú základné práva človeka. Žiaľ, kvôli pozmeňujúcim návrhom podporujúcim potraty a manželstvá osôb rovnakého pohlavia som v záverečnom hlasovaní musela hlasovať proti,“ vysvetlila svoj postoj pri hlasovaní Anna Záborská.

Viac..  Katarína Roth Neveďalová o habaní majetku: Návrh som nepodporila, nesmieme vytvárať precedensy

Rovnaká situácia pritom nastala už pri včerajšom hlasovaní o správe o príprave na Svetový humanitárny summit, ktorej spravodajkyňou v skupine Európskej ľudovej strany (EPP) bola práve Anna Záborská. Niektoré ľavicové poslankyne do textu presadili povinnosť zabezpečovať potraty pre obete humanitárnych kríz. „Zneužili dôležitú tému, ktorá priamo súvisí so schopnosťou Európy predchádzať vlnám utečencov, na šírenie svojich ideologických požiadaviek. Za týchto podmienok som správu nemohla podporiť ani ja, ani mnohí moji kolegovia,“ objasnila Záborská.

O dac

Odporúčame pozrieť

Zaborska

Buďte s nami pri eurovoľbách, staňte sa členom okrskovej komisie za Kresťanskú úniu

Už 8. júna 2024 nás čakajú voľby do Európskeho parlamentu. Ak máte záujem o členstvo v okrskovej komisii za …

Consent choices