Lídri únie sa zhodli, že treba chrániť vokajšie schengenské hranice

BRUSEL – Lídri krajín Európskej únie sa zhodli na potrebe chrániť hranicu schengenského priestoru, informoval predseda rokovaní Donald Tusk. Summit podľa neho privítal návrhy Európskej komisie, vrátane plánu na vznik spoločnej pohraničnej a pobrežnej stráže. Svoje konkrétne postoje k týmto návrhom by mali príslušní ministri formulovať v prvej polovici budúceho roku.

„Najpodstatnejšia diskusia bola podľa mňa o ochrane vonkajších hraníc,“ povedal Tusk s tým, že bez tejto schopnosti by únia sklamala ako politické spoločenstvo. „Tým myslím aj potenciálne vážnejšie dôsledky, ako rozpad schengenského priestoru,“varoval.

Po týchto rozhovoroch môžeme byť podľa jeho slov optimistickejší. Unijní lídri totiž plánom komisie vyjadrili podporu, čo podľa Tuska znamená, že EÚ v budúcnosti nebude taká zraniteľná, čo sa týka nedostatočnej kontroly hraníc.

Odstrániť nedostatky

Tusk infromoval aj o záveroch summitu týkajúcich sa migračnej problematiky.

Tie poukazujú na nedostatky pri vykonávaní už dávnejšie dohodnutých krokov.

Viac..  M. Beňová: Potrebujeme vyčleniť dostatok zdrojov na obnovu verejných budov

„Nedostatky, špeciálne čo sa týka hotspotov, relokácie a návratov, musia byť urýchlene odstránené,“ zhodli sa šéfovia štátov a vlád dvadsaťosmičky.

Tusk oznámil, že ešte do konca roku budú v Grécku rozmiestnené tímy známe ako RABIT, ktorými EÚ s ochranou hraníc Aténam pomáha. O pomoc požiadali Gréci už dávnejšie.

Podľa záverov majú členské krajiny urýchlene posúdiť návrhy komisie na posilnenie ochrany unijných hraníc.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk/Richard Juriš

O dac

Odporúčame pozrieť

Európska komisia hodnotila aj Slovensko. Je to pomerne smutné čítanie, reaguje Jozef Mihál. VIDEO

Na bezplatný odber spravodajstva z EÚ do vášho emailu sa môžete prihlásiť tu: PRIHLÁSENIE. Zdieľaj …

Consent choices