Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 50. týždňa 2015

Nemecko aj napriek utečeneckej kríze smeruje k vyrovnanému rozpočtu

JAPONSKO: „Japonská ekonomika sa v treťom kvartáli vyhla prepadu do recesie, keďže podľa revidovaných údajov vlády sa posilnila o jedno percento, hoci predbežné údaje poukazovali na pokles na úrovni – 0,8 %,“ uviedol analytický tím Poštovej banky. Trh očakával rast len vo výške 0,1 %. V druhom kvartáli sa japonské hospodárstvo zmenšilo o pol percenta. Pokles dva štvrťroky po sebe sa považuje za recesiu.

POĽSKO: Poľsko plánuje znížiť vek odchodu do dôchodku v polovici budúceho roka v rámci širšieho sociálneho programu, ktorý predložila vládna konzervatívna strana Právo a spravodlivosť [PiS]. Nový návrh zákona ráta s tým, že vek odchodu do penzie u žien sa zníži z terajších 65 rokov opäť na 60 rokov, ako to bolo v minulosti. U mužov by sa mal vek odchodu do dôchodku znížiť na 65 rokov. Za predošlej vlády sa realizovali reformy smerujúce k tomu, že muži aj ženy budú do dôchodku odchádzať vo veku 67 rokov. Poľská ministerka práce konštatovala, že si to v prvom roku vyžiada náklady v sume 2,6 až 2,7 mld. zlotých. PiS signalizovala, že v záujme financovania svojho sociálneho programu umožní určité uvoľnenie fiškálnej politiky. Zahŕňať to bude povolenie deficitu rozpočtu na úroveň 3,2 % HDP v tomto a budúcom roku.

EUROZÓNA: Po novom bude Európska centrálna banka od 1. júla budúceho roka zverejňovať referenčné výmenné kurzy eura až o štvrtej hodine popoludní, kým v súčasnosti ich uverejňuje v daný deň o približne 14:30. Referenčné kurzy centrálnej banky by však naďalej mali byť stanovované podľa okamžitého stavu kurzov k 14:15 stredoeurópskeho času. Banka chce totiž zvýrazniť rozdiel medzi fixáciami výmenných kurzov, na základe ktorých sa uzatvárajú transakcie a jej referenčnými sadzbami, ktoré sa zverejňujú len na informačné účely. ECB avizuje, že ak sa využívanie jej referenčných kurzov v transakciách výrazne nezníži, môže ich zverejňovanie posunúť ešte na neskôr. Tieto kurzy sa často používajú v ročných účtovných závierkach podnikov, ako aj v daňových priznaniach, štatistických správach a hospodárskych analýzach. S viac ako miliónom návštev mesačne sú najčastejšie čítanou položkou internetovej stránky ECB.

Viac..  Ročné inflačné očakávania domácností v eurozóne v januári vzrástli

NEMECKO: Zo stanoviska ministra financií Schäubleho, nemeckého ministra hospodárstva Gabriela a ministrov financií šestnástich spolkových krajín Nemecka vyplýva, že rozpočet Nemecka smeruje k tomu, aby bol v budúcom roku takmer vyrovnaný. Má sa tak stať aj napriek prílevu utečencov do krajiny. Práve prílev utečencov spôsobuje, že je náročnejšie stanoviť výhľad nemeckých verejných financií. Podľa Schäubleho rozpočtová konsolidácia Nemecka umožňuje krajine čeliť výzvam, ktoré prináša utečenecká kríza. Minister financií plánuje v roku 2016 v súvislosti s touto krízou dodatočné výdavky vo výške 8 mld. EUR.

ČÍNA: Predaje áut na čínskom trhu v novembri medziročne posilnili o 20 %. Rástli tak najrýchlejším tempom za viac ako dva roky, keď v predchádzajúci mesiac posilnili o 11,8 %. K silnému rastu prispelo aj opatrenie vlády, ktorá v októbri znížila o polovicu sadzbu dane z motorového vozidla pre autá s objemom motora 1,6 litra a menej. Tento segment evidoval v novembri rast o 29 %. Za jedenásť mesiacov roka predaje celkovo posilnili o 3,3 %. Čínski výrobcovia sa tak priblížili k celoročnému cieľu rastu predaja o 3 %.

O dac

Odporúčame pozrieť

Nemecko

Nemecká priemyselná a obchodná komora vyzvala na dokončenie dohody EÚ – Mercosur

Nemecká priemyselná a obchodná komora (DIHK) vyzýva na dokončenie dohody o voľnom obchode medzi Európskou …

Consent choices