Europoslanec Mikolášik: Čína hrá na dve strany, koná najmä vo svoj prospech

Aj keď sa predstavitelia Číny zúčastnili na významných rokovaniach o klimatických zmenách v Paríži, nastavujú dumpingové ceny ocele, ktoré môžu výrazne poškodiť európsky oceliarsky trh. O súčastnej situácii na trhu, ale aj o vízii Parížskeho summitu porozprával pre Európske Noviny europoslanec Miroslav Mikolášik.

Aký má terajšia situácia v oceliarskom priemysle dopad na Slovensko?

Súčasná situácia začína byť pre európskych zamestnávateľov a zamestnancov v oceliarskom priemysle naozaj kritická. US steel už ohlásili 15%-tné prepúšťanie a pokiaľ sa niečo dramaticky v Európskej Únii nezmení, tak hrozí likvidácia oceliarskeho priemyslu na Slovensku a, samozrejme, aj v EÚ.

Čína koná vo svoj prospech, aj nastavením dumpingových cien. Čo na to EÚ?

Konfrontoval som Úniu, kedy bude podnikať rázne kroky proti čínskym cenám, ktoré sú očividne dumpingové. Čína má štvornásobnú nadkapacitu ocele, nedodržiava enviromentálne štandardy a chápe cenu ocele ako súčasť pre ďalšie druhy priemyslu a osobitne pre stavbu železníc, ktorú podporuje a snaží sa v nej realizovať svoju víziu novej Hodvábnej cesty medzi Áziou a Európou. To nemusí byť nutne zlý nápad, ale Čína k tomu používa neférové spôsoby.

V tomto prípade by bol najtransparentnejší postup verejná súťaž.

Ja som za férovú konkurenciu, som za súťaž, ale najmä cena musí byť nastavená férovo a nie dlhodobo pod výrobné náklady. Ide o očividný dumping, ktorý ohrozuje zamestnanosť v Európe a to musia riešiť príslušné orgány v EÚ. Preto si myslím, že je najvyšší čas, aby Komisia konala. Dokonca aj Spojené štáty už začali podnikať prvé kroky v tejto problematike, reagovali na situáciu svojimi opatreniami – zavedením ciel na čínsku oceľ. Som presvedčený, že aj EÚ musí podniknúť tieto kroky, pretože si inak zničíme oceliarstvo na Slovensku aj v celej Únii.

Je paradoxom, že predstavitelia Číny sedeli v Paríži za okrúhym stolom a podporovali preventívne kroky proti klimatickým zmenám.

Som presvedčený, že Čína hrá na dve strany. V prvom rade rieši cenovú politiku vedenú z centra komunistickej strany a nie na základe dopytu a ponuky, ale používa cenové komunistické riadenie, aké bolo kedysi u nás a, samozrejme, nedodržiava aj cenové štandardy. Preto bol aj najvyšší čas dotiahnuť ju k jednému stolu.

Viac..  Europoslankyňa Miriam Lexmann: Musíme prehodnotiť ciele "Green Dealu"

Čo hovoríte na výsledky summitu v Paríži?

Výsledky klimatického summitu v Paríži považujem za veľmi pozitívne, priam za európsky úspech, pretože dlhodobo bola Európa príkladom, mala ambicióznejšie enviromentálne ciele, ale vedeli sme, že sa nám nepodarí ich dosiahnuť, pokiaľ neprizveme veľkých hráčov k stolu. Najväčší úspech v Paríži bol v tom, že sa podaril dosiahnuť celoplošnú dohodu. A aj parížska klimatická dohoda môže byť podporovateľom toho, aby sa neopakovali dumpingové ceny čínskych výrobkov. Ale musíme na rovinu povedať, že vinu na tomto všetkom má politika čínskej Komunistickej strany s tým, že tieto ceny sú zámerne nastavené tak, aby boli súčasťou väčšieho projektu, ich vízie. Táto vízia nie je nevyhnutne v neprospech európskej alebo celosvetovej vízie. My na nej môžeme participovať, ale čo je zlé, súčasťou tejto vízie je nebezpečná situácia jednotlivých druhov priemyslu, kde musíme povedať na rovinu nie a chrániť našich zamestnancov a náš obchodný trh.

Neberie to Čína ako nejaké sankcie voči nej?

Súčasťou dohody v Paríži bolo dodržiavanie dohôd a znížiť otepľovanie planéty. Bolo to jasne stanovené, na druhej strane potrebujeme dotiahnuť mechanizmus. Ale k týmto cieľom sa aj Čína a Európske štáty zaviazali a ja dúfam, že k ním budú jednotlivé štáty pristupovať.

Na otázky spravodajského portálu EuropskeNoviny.sk odpovedal europoslanec Miroslav Mikolášik.

 

O bed

Odporúčame pozrieť

Európa chce od Číny dve veci, ale nie je isté či ich dostane

Európa chce od Číny dve veci – zmenu jej relatívne proruského postoja k vojne na …

Consent choices