Grécko buduje registračné centrá pre viac ako 37 tisíc utečencov

ATÉNY – Stihli to takmer v poslednej chvíli. Do štvrtku mali Gréci ukázať únii, že zvládnu vybudovať registračné centrá pre migrantov na svojom území. V stredu zverejnila vláda, kde centrá vzniknú a koľko ľudí v nich dokážu ubytovať. Boli k tomu donútení po kritike ostatných krajín únie, že za nekontrolovaný príliv migrantov môžu práve deravé grécke hranice.

Atény budú dočasne ubytovávať utečencov na bývalom letisku a Taekwon-Do štadióne, kde postavili záchytné stany.

„Nechceli sme vyčleniť obrovské priestory, ktoré by boli použité ako sklady ľudí. Chceme ich ubytovať s rešpektom a zároveň na bezpečnom mieste. Preto sme prišli s efektívnym plánom a dúfame, že lokálni politici budú spolupracovať,“uviedol prezident miestnych samospráv George Patoulis.

30-tisíc utečencov

V záchytnom tábore sa má ubytovať už od štvrtka 17. decembra až 20-tisíc ľudí. Do konca decembra zvýšia kapacitu na 30-tisíc. Ďalších 5 záchytných „hotspotov“ má vzniknúť  na ostrovoch v Egejskom mori s celkovou kapacitou 7 500 ľudí. Zatiaľ však funguje iba jeden a to na Lesbose. Zástupcovia ostatných ostrovov sa bránia, že nemajú na to priestory ani know how.

„Keď chce vláda otvoriť hotspot na Kose, mala by tam poslať najmenej desať policajných oddielov, pretože budú musieť vyhnať polovicu populácie,“ myslí si Nikos Kantartzis.

Grécky premiér musel posúriť pred summitom, ktorý sa koná vo štvrtok 17. decembra, konštrukčné práce, aby vedel oznámiť, kedy registračné centrá otvoria. Tsipras sa však ohradil, že Európa chce od Grécka v tomto smere priveľa.

Zvládanie migrácie

„Aj Európa si musí splniť svoje záväzky, a vyžadovať to aj od ostatných krajín nielen od Grécka. Pretože iba málo štátov sa podieľa na umiestňovaní migrantov. Všetci by chceli využívať práva, ale keď ide o povinnosti, každý dáva ruky preč,“dodal grécky premiér Alexis Tsipras.

Viac..  L. Ď. Nicholsonová: Európske preukazy odstránia diskrimináciu ľudí so zdravotným postihnutím pri cestovaní

Gréci navyše tvrdia, že musia znášať príliv migrantov s nedostatočnou finančnou a praktickou podporou zo strany únie. Údajne dostali iba desatinu so sľúbených zamestnancov a plavidiel, a ešte menej údajov o odtlačkoch prstov.

80 miliónov eur

Európska únia prisľúbila, že poskytne gréckym úradom 80 miliónov eur na zabezpečenie ubytovania pre migrantov a žiadateľov o azyl, ktorí uviazli v Grécku na ceste do západnej Európy. Informovala o tom v stredu agentúra Reuters. Eurokomisárka pre rozpočet a ľudské zdroje Kristalina Georgievová podpísala dohodu o programe štátom dotovaného bývania, ktorý má byť spustený na budúci rok.

Migranti budú v rámci tohto programu napríklad dostávať poukážky na hotelové ubytovanie alebo povolenie nasťahovať sa do neobývaných bytov. Tisíce žiadateľov o azyl v súčasnosti obývajú objekty postavené pre letnú olympiádu v Aténach z roku 2004. Mnohí prespávajú v stanoch, ktoré si postavili na aténskych námestiach a v parkoch.

Do Grécka tento rok dorazilo už viac ako 750 000 utečencov, ktorí potom prevažne pokračovali cez Balkán ďalej do západnej a severnej Európy. V novembri však viaceré balkánske krajiny sprísnili hraničné kontroly a na svoje územie začali vpúšťať už len občanov Sýrie, Iraku a Afganistanu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Grécke ostrovy spúšťajú špeciálny vízový program pre tureckých návštevníkov

Na gréckom ostrove Rhodos v pondelok otvorili nový terminál na špeciálny vízový program pre tureckých …

Consent choices