Vladimír Maňka
Vladimír Maňka, europoslanec. PHOTO: European Union- EP.

Vladimír Maňka: V EÚ sa začína oceliarska kríza, problémy môže mať aj US STEEL

V Európskej únii sa potichu rozbieha oceliarska kríza! A problémy priznáva už aj košický US Steel. Čína má totiž obrovské prebytky, ktoré sa snaží cez dumpingové ceny predať do Európy. Znepokojený je aj Európsky parlament a otvorene hovorí o tom, že táto kríza môže položiť viaceré európske oceliarske spoločnosti.

Dôvodom je lacný dovoz, ktorý je čoraz väčší a stále lacnejší. “Číňania majú obrovský prebyt ocele, pretože nedokážu všetku spotrebovať sami a ten prebytok je viac ako 440 miliónov ton. Problémy kvôli lacnému dovozu majú všetky oceliarske koncerny v Európskej únii, výnimkou nie je ani košický US STEEL,“ hovorí europoslanec Vladimír Maňka.

POROVNANIE

Spotreba ocele v celej Európskej únii je 155 miliónov ton ročne. Celú výrobu si Únia dokáže pokryť na starom kontinente vo svojej réžii. Čína má polovičné ceny ako ešte napríklad minulý rok. A navyše znížila exportné clá.

“Nemôžeme tolerovať násilné dumpingové ceny, ktoré sú riadené komunistickou stranou Číny. Táto situácia môže byť až likvidačná pre slovenský ocielarsky priemysel,“ vysvetľuje europoslanec Ivan Štefanec. Problémy priznáva aj košický US steel. “Pozeráme sa na každú oblasť nákladov, ktorá by sa dala znížiť, avšak situácia je veľmi veľmi ťažká,” povedal jeho hovorca Ján Bača.

Viac..  Európsky parlament schválil reformu trhu EÚ s elektrinou

Číne navyše hrajú do karát aj prísne ekologické normy pre výrobu ocele v Únii. Čo samozrejme znamená pre našich výrobcov ďalšie náklady. Európsky parlament preto začal túto mimoriadnu situácu riešiť. Plánuje napríklad zaviesť vysoké clá na dovoz ocele z Číny, čo podľa europoslanca Miroslava Mikolášika pomôže. “Zachovajú sa aj pracované miesta, aj výroba v tom objeme, ktorý neohrozí počet pracovných miest v týchto odvetviach na Slovensku.”

O red

Odporúčame pozrieť

europsky parlament

Europoslanci žiadajú ráznu reakciu v rámci boja proti ruskému zasahovaniu

Európsky parlament vyzýva politické vedenie v EÚ a členské štáty, aby urýchlene a rázne bojovali …

Consent choices