Čo musí Západ urobiť, aby porazil Islamský štát?

Mnoho štúdií analyzuje, ako poraziť ISIS. Anja Kaspersen hovorí o troch nevojenských krokoch, ktoré musia spojenci urobiť, aby potlačili teroristov z Islamského štátu.

1. Jednota medzi spojencami

Kým bude v Sýrii zúriť občianska vojna, bude prosperovať aj Islamský štát. Stratégia ISIS sa opiera o to, že USA, Rusko, Turecko, Irán a Saudská Arábia nie sú schopné potlačiť rozdielne záujmy a nájsť spoločné riešenie, ako ukončiť vojnu v Sýrii. Mocnosti radšej potichu súhlasia so súčasným stavom. To Islamskému štátu vyhovuje.

2. Ekonomika Islamského štátu

ISIS sa prezentuje ako krvilačná skupina riadiaca sa stredovekou teológiou. V skutočnosti však pracuje ako moderná korporácia. Má prepracovanú štruktúru riadenia, moderný marketing, hodnoty, na ktorých stavia a používa moderné technológie. A rovnako ako iné moderné korporácie, je Islamský štát závislý na medzinárodných dodávateľských a odberateľských reťazcoch, financiách a komunikácii. Aj keď dokáže mesačne generovať milióny dolárov, tieto peniaze nezískava len z výkupného, drancovania alebo vydierania. Na svojom území spravuje organizované podnikateľské aktivity. Napríklad predaj ropy alebo poľnohospodárstvo.

Úlohou Západu a jeho spojencov musí byť odstrihnutie Islamského štátu od zásobovacích reťazcov, odberateľov a dodávateľov.

Viac..  Jozef Mihál: Žijete na Slovensku, ale pracujete v Rakúsku. Máte nárok na daňový bonus?

3. Sociálna politika

ISIS má veľmi sofistikované náborové metódy. Mladým ľuďom ponúka zmysel života, hrdinský príbeh, dobrodružstvo a využíva ich rozčarovanie a nenávisť.

Vo svete, v ktorom sú bohatstvo a príležitosti rozložené veľmi nerovnomerne, je to lákavá ponuka.

Odstraňovanie nerovnosti, integrácia menšín, či ponuka príležitostí je zložitejšia úloha ako bombardovanie základní Islamského štátu, ale pre budúcnosť dôležitejšia. Dejiny nekončia a tak, ako po Al-Káide prišiel Islamský štát, môže prísť po Islamskom štáte nová organizácia, ktorá bude ešte účinnejším spôsobom využívať našu slabosť.

 

Ilustračné foto: Flickr.

O Milan Polešenský

Generálny sekretár Union of European Federalists Slovakia.

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices