štefanec
Ivan Štefanec, europoslanec. PHOTO: redakcia/red.

Ivan Štefanec: Počet politikov, ktorí nemajú na súčasné výzvy inú odpoveď ako radikalizmus rastie

Európska únia by mala okamžite začať s monitorovaním hrozieb voči demokracii, právnemu štátu a základným právam v Maďarsku. Vyplýva to z uznesenia, ktoré schválil Európsky parlament. Opatrenia prijaté za ostatné roky maďarskou vládou viedli podľa poslancov k prudkému systémovému zhoršeniu situácie v krajine, ktoré by v prípade, že Európska komisia nezasiahne, mohlo negatívne ovplyvniť vývoj aj v ďalších členských štátoch EÚ.

Uznesenie, ktoré poslanci schválili pomerom hlasov 327 (za): 293 (proti): 61 (zdržalo sa hlasovania) vyzýva Komisiu, aby „bezodkladne iniciovala proces hĺbkového monitorovania v súvislosti so situáciou v oblasti demokracie, právneho štátu a základných práv v Maďarsku,“ ktorý je prvým krokom tzv. rámca EÚ na ochranu právneho štátu –  nástroja Komisie zriadeného za účelom odstraňovania systémových ohrození zásad právneho štátu v členských štátoch EÚ.

Potreba širšej perspektívy

Uznesenie kritizuje pohľad Komisie na súčasný vývoj v Maďarsku, o ktorom poslanci diskutovali s komisárkou pre spravodlivosť Věrou Jourovou 2. decembra v Bruseli. Exekutíva EÚ sa podľa poslancov sústreďuje „najmä na marginálne, technické aspekty právnych predpisov, pričom prehliada trendy, modely a kombinovaný účinok opatrení na právny štát a základné práva.“ 

Ohrozenie právneho štátu

V uplynulých mesiacoch prijaté opatrenia maďarskej vlády „mimoriadne sťažili prístup k medzinárodnej ochrane a neodôvodnene kriminalizovali utečencov, migrantov a žiadateľov o azyl,“ uvádza sa v uznesení. Parlament tiež kritizoval vládu v Budapešti za „používanie xenofóbnej rétoriky, ktorá spája migrantov so sociálnymi problémami či bezpečnostnými rizikami.“

Najnovšie opatrenia podľa poslancov nadväzujú na predchádzajúce kroky maďarskej vlády a spoločne prispievajú „k prudkému systémovému zhoršeniu situácie“ v oblasti právneho štátu a základných práv. Týka sa to napríklad:

Viac..  M. Šimečka: Do europarlamentu posielame aktívnych odborníkov, voľby chceme vyhrať

•     slobody prejavu a akademickej slobody,

•     ľudských práv migrantov, žiadateľov o azyl a utečencov,

•     prekážok a obmedzovania činnosti organizácií občianskej spoločnosti,

•     práv osôb patriacich k menšinám vrátane Rómov, Židov a LGBTI osôb,

•     fungovania ústavného systému,

•     nezávislosti súdnictva a

•     množstva znepokojujúcich obvinení z korupcie a konfliktu záujmov.

Riziko nákazy

Uznesenie podotýka, že Maďarsko je pre EÚ skúškou, či dokáže reagovať na hrozby a porušovanie vlastných hodnôt zo strany členského štátu. Poslanci v tejto súvislosti varujú, že neschopnosť Únie zakročiť voči maďarskej vláde môže viesť k podobnému vývoju v ďalších štátoch EÚ.

Reakcie slovenských poslancov 

„Sme svedkami nárastu počtu politikov, ktorí nemajú na súčasné výzvy inú odpoveď ako radikalizmus a ťaženie proti nezávislým médiám. Deje sa to nielen v Maďarsku, ale aj v Poľsku. Európske spoločenstvo má nástroje, ako proti týmto snahám zakročiť a v prípade potreby by ich malo použiť,“ uviedol poslanec Ivan Štefanec (EPP, SK).

O dac

Odporúčame pozrieť

Ivan Štefanec: Podporujem Ivana Korčoka

Prezidentská kampaň pred druhým kolom volieb je v plnom prúde. Svoju podporu kandidátom vyjadrujú rôzne …

Consent choices