Grécko schválilo registrované partnerstvá homosexuálov

ATÉNY – Grécky parlament v utorok schválil zákon o registrovanom partnerstve homosexuálov. Informovala o tom agentúra Reuters. Táto právna norma neumožní párom rovnakého pohlavia adoptovať deti, ani prijať za vlastného partnerovho potomka.

Pre zákon, ktorý upravuje registrované zväzky homosexuálov, hlasovalo v 300-člennom parlamente 193 poslancov. Za neexistencie zákona kritizoval Grécko pred dvoma rokmi Európsky súd pre ľudské práva.

Ortodoxná cirkev

Táto právna norma prešla vďaka niektorým opozičným stranám, proti hlasovali komunisti aj pravicová strana Nezávislí Gréci (Anelo), ktorá je koaličným partnerom vládnej strany SYRIZA. Ľavicová formácie SYRIZA, ktorá je pri moci od tohtoročného januára, si stanovila ako jeden z bodov svojho programu zníženie vplyvu náboženstva v štátnych inštitúciách aj občianskom živote, ako aj definitívne oddelenie cirkvi od štátu.

V Grécku má stále veľký vplyv ortodoxná cirkev, zakázaná je napríklad aj kremácia mŕtvych. „Homosexualita sa vymyká zákonom prírody. Je to sociálny zločin a hriech. Homosexuáli a tí, ktorí ju podporujú, nie sú normálne ľudia,“ burácal biskup juhogréckeho mesta Kalavryta, kde sa v utorok na protest proti schvaľovaniu zákona rozozvučali kostolné zvony. Za podporu legalizácie zväzkov homosexuálov v minulosti hrozil pravoslávny biskup Pirea Serafim poslancom zo svojej diecézy vylúčením z cirkvi.

Viac..  EÚ sa dohodla na prísnejších obmedzeniach dovozu ukrajinských výrobkov

Smrť herca

Pred parlamentom sa v utorok zhromaždilo niekoľko stoviek priaznivcov zákona, ktorý by mal začať platiť začiatkom budúceho roka. „Je to dobrý začiatok, aj keď zákon nezahŕňa všetko,“ povedal agentúre AP Filippos Paganis, člen skupiny pre práva gayov Colour Youth. A dodal, že aktivisti chcú vytrvať a dosiahnuť uzákonenie sobášov homosexuálov.

Rozhodovanie niektorých poslancov pri schvaľovaní zákona podľa španielskeho denníka El País možno ovplyvnil aj nedávny prípad úmrtia populárneho herca Minas Hatzisavvase.

Jeho partner potom napísal otvorený list premiérovi Alexisovi Tsiprasovi. „Žil som s ním 25 rokov, ale nikoho nenapadlo, že sa budem musieť doprosovať o vydanie jeho tela v nemocnici. Bol to príšerne byrokratický proces,“ posťažoval si partner zosnulého herca.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

Grecko

Grécko chce splatiť krajinám eurozóny tento rok do 5 mld. eur

Grécko plánuje tento rok predčasne splatiť krajinám eurozóny zo záchranných programov do 5 miliárd eur. …

Consent choices