Deti utečencov budú učiť nemčinu roboti, pôsobia motivačne

BERLÍN – Deťom migrantov by už za pár rokov mohli pomôcť s výukou nemčiny roboti s ľudskými rysmi. Možnosť nasadiť roboty Nao do jazykovej výuky detí vo veku od troch do piatich rokov budú v nasledujúcich rokoch skúmať vedci zo severonemeckého Bielefeldu.

Robot francúzskej výroby by mal byť naprogramovaný tak, aby pomocou mikrofónu a kamery rozpoznal, či deti urobili vo výuke pokrok, a dokázal ho náležite oceniť.

Hravé učenie

Roboti môžu podľa vedcov na deti pôsobiť motivačne, učenie s nimi vraj môže byť hravé. Na rozdiel od ľudí majú podľa vedcov ešte jednu výhodu: nekonečnú trpezlivosť.

„Vyučovať každé dieťa zvlášť v druhom jazyku, to si materské školy obvykle nemôžu dovoliť. Roboti môžu ponúknuť dodatočnú pomoc,“ uviedol profesor Stefan Kopp, odborník na umelú inteligenciu z univerzity v Bielfelde.

Integrácia do spoločnosti

Zvládnutie jazyka hostiteľskej krajiny je podľa neho pritom zásadné pre úspešne zaradenie detí do školskej výuky a ich integráciu do spoločnosti. Integrácia detí má podľa vedcov naviac často pozitívny vplyv na integráciu rodičov.

Viac..  Európska komisia upozorňuje na riziko hladomoru v Pásme Gazy

Výskum vedci spustia v januári. V materských školách by prvé praktické pokusy chceli urobiť za rok a pol. Na projekte určenom deťom migrantov sa podieľajú taktiež vedci z Holandska a Británie. v Turecku bude v rámci rovnakého projektu robot pomáhať deťom s výukou angličtiny.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

O dac

Odporúčame pozrieť

brexit

EÚ a Británia sa dohodli na odklade colných pravidiel pre elektromobily

Európska únia (EÚ) a Veľká Británia sa dohodli, že výrobcom elektrických áut poskytnú čas do …

Consent choices