Čo nové vo svete? Prinášame vám prehľad uplynulého 51. týždňa 2015

Ceny v eurozóne naďalej bez výrazných zmien

EUROZÓNA: Medziročná miera inflácie v eurozóne bola v novembri podľa harmonizovaného indexu Európskej únie [HICP] vo výške 0,2 %. V rámci európskej „dvadsaťosmičky“ spotrebiteľské ceny minulý mesiac medziročne stúpli miernejšie, o desatinu percenta. Vyplynulo to z najnovších údajov Eurostatu. Na Slovensku ceny v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka klesli až o – 0,4 %. Medziročný pokles cien v novembri evidovalo 12 členských krajín EÚ. Najvýraznejší pokles cien zaznamenali Cyprus [–1,5 %], Bulharsko, Rumunsko a Slovinsko [zhodne o – 0,9 %]. Najvyššiu medziročnú infláciu mali Belgicko [1,4 %], Malta [1,3 %] a Švédsko [0,8 %]. Najväčší vplyv na posun inflácie smerom nahor mali ceny zeleniny a ceny reštaurácií a kaviarní. Smerom nadol celkovú cenovú hladinu tlačili ceny pohonných hmôt, vykurovacích olejov a plynu.

NEMECKO: Nemecký súkromný sektor pokračoval v raste aj v decembri, hoci pomalším tempom. Zložený index nákupných manažérov [PMI] zahŕňajúci sektory služieb a priemyslu, ktorý zostavuje agentúra Markit, v decembri podľa predbežných údajov klesol na 54,9 bodu oproti novembrovej hodnote 55,2 bodu. Nemecký zložený PMI je už 32 mesiacov nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast súkromnej aktivity od jej poklesu. Podľa predstaviteľa agentúry Markit, aj napriek spomaleniu tempa rastu, bude obdobie mesiacov októbra až decembra jedným z najlepších kvartálov nemeckej súkromnej aktivity za posledných 18 mesiacov.

JAPONSKO: Japonská centrálna banka [BOJ] ponechala nezmenenú menovú bázu v rámci svojho stimulačného programu, rozhodla sa však rozšíriť druhy aktív, ktoré nakupuje. Zameriavať sa bude na štátne dlhopisy s dlhšou splatnosťou a zvýši nákupy rizikových aktív. Od začiatku budúceho roka sa splatnosť posunie na úroveň okolo dvanásť rokov. BOJ podľa vlastných slov prijala nové opatrenia, aby doplnila efekty existujúceho programu kvantitatívneho a kvalitatívneho uvoľňovania. Japonská centrálna banka potvrdila svoj prísľub, že bude zvyšovať ponuku peňazí tempom 80 bil. jenov ročne prostredníctvom nákupov aktív.

Viac..  Népszava: Nikto v EÚ nemíňa menej ako čoraz chudobnejší Maďari

MAĎARSKO: Maďarská vláda plánuje budúci rok zaviesť nové opatrenia na oživenie trhu bankových úverov vrátane rozšíreného systému štátnych garancií. Maďarská centrálna banka už predĺžila do roku 2016 svoj program, ktorý má komerčné banky motivovať, aby zvýšili ponuku úverov pre firmy. Zvýšiť aktivitu bánk pri úverovaní projektov v rizikovejších sektoroch, akými sú obchod alebo stavebníctvo, by mohli aj garancie s využitím fondov EÚ. Vláda v budúcom roku údajne plánuje aj radikálne zmeny daňových zákonov.

GRÉCKO: Grécko zaznamenalo za prvých jedenásť mesiacov roka primárny prebytok rozpočtu centrálnej vlády v sume 4,35 mld. EUR, čím prekonalo pôvodný vládny cieľ. Vláda pritom mala pôvodne za cieľ dosiahnuť primárny prebytok v objeme 2,65 mld. EUR. K lepšiemu výsledku prispeli predovšetkým nižšie výdavky. Rozpočet centrálnej vlády nezahŕňa rozpočet systému sociálneho zabezpečenia, ani rozpočty regionálnych samospráv. Údaje sa tiež líšia od tých, ktoré sledujú medzinárodní veritelia Grécka, naznačujú však stav financií v krajine. Daňové príjmy v sledovanom období dosiahli výšku 41,04 mld. EUR, čo je o – 1,35 mld. EUR menej ako bolo plánované. Rozpočtové výdavky však dosiahli 42,48 mld. EUR, čo bolo o – 2,34 mld. EUR menej ako sa čakalo. Primárna bilancia rozpočtu nezahŕňa ani náklady na obsluhu dlhu.

O dac

Odporúčame pozrieť

Cipollone: Inflácia v eurozóne môže v polovici roka 2025 dosiahnuť cieľ ECB

Európska centrálna banka (ECB) je stále viac presvedčená, že inflácia v eurozóne klesne späť na …

Consent choices