Hypotéky a pôžičky sú lacné, extrémne nízke úroky budú i najbližšie mesiace

BRATISLAVA/BRUSEL – Hypotéky a pôžičky z bánk budú aj naďalej mimoriadne výhodné. Historicky najnižšie úrokové sadzby budeme čerpať aj nasledujúce mesiace. Dôvodom je, že Európska centrálna banka bude aj v roku 2016 tlačiť nové peniaze.

Európska centrálna banka chce dať ďalšie peniaze do obehu. A to v rámci celej Európskej únii. Vyriešiť tak chce minimálny hospodársky rast.

Komerčné banky majú svoje peniaze uložené v tej centrálnej. Za to musia platiť. Keďže Európska centrálna banka neustále tlačí nové peniaze, poplatky za takzvané úložné budú narastať.

„Aby sa tomu vyhli, tak musia banky požičiavať viac. A to je práve cieľ Európskej centrálnej banky, aby donútila komerčné požičiavať viac peňazí,“ vysvetľuje analytik Trim Broker Ronald Ižip.

Príklad z Ameriky

Centrálna banka chce infláciu v Únii držať okolo dvoch percent, aby ceny o také percento každý rok rástli. To sa jej ale nedarí. Riešiť situáciu chce neprestávajúcou tlačou peňazí, ktoré dá do obehu práve cez hypotéky, čím roztočí ekonomiku.

„Máme veľmi dobrý príklad z Ameriky, keď Spojené štáty si svoju ekonomiku zachraňovali práve tlačením nových peňazí v časoch finančnej a ekonomickej krízy,“ ozrejmuje europoslankyňa Monika Smolková.

Viac..  Autá kvôli prísnejším emisným limitom nakoniec nebudú drahšie

Záporné sadzby

Ak sa teda podľa analytikov nestane v Európe niečo extrémne, tak si aj Slováci budú ešte dlho požičiavať lacno. „Obdobie extrémne nízkych úrokov môžeme čakať aj v najbližších mesiacoch alebo rokoch,“ potvrdzuje analytik INESS Martin Vlachynský.

„Pre banky je lepšie požičať aj za minimálne záporné sadzby, ako držať peniaze v Európskej centrálnej banke, kde platia oveľa viac,“ dodal Ižip.

Viac informácií sa dozviete na spravodajskom portáli www.noviny.sk

 

O dac

Odporúčame pozrieť

Europska unia

Súhrnná správa o činnosti EÚ v roku 2023

Komisia uverejnila súhrnnú správu o činnosti EÚ za rok 2023. V roku 2023 EÚ naďalej …

Consent choices